Yoast United

Algemeen ma 25 januari 2021

Eerste winst voor Yoast United

Door Jeroen Welten

WEERT - Yoast United is van de nul af. De nieuwkomer in de Dutch Basketball League pakt de volle winst in Weert, wat de Bemmelse formatie in oktober ook al lukte. Basketbal Academie Limburg keek vanaf het begin tegen een achterstand aan. In het laatste kwart kwam de ploeg uit Weert tot twee keer toe terug tot één punt, maar het lukte de thuisspelende formatie niet om de punten te pakken. Yoast United won uiteindelijk met 75-86.

De wedstrijd is een replay van de eerste wedstrijd van het originele seizoen ‘20/’21 waarin Yoast United de Weerter ploeg genadeloos afstrafte. Toen hadden Austin Luke, Andres Ibarguen en Jett Speelman nog geen werkvergunning en waren het met name Shane Hammink en Kaleb Warner die de Weerter ploeg dol draaiden. Nu is het buitenlandse kwartet wel compleet en speelt Hammink in België.

Het is Speelman die met een driepunter de wedstrijd opent. Even later zorgt Ibarguen met een score uit een aanvallende rebound voor de 0-5. Het zegt op dat moment nog weinig, maar het zal wel tekenend blijken voor de wedstrijd. Roel van Overbeek trekt persoonlijk de stand gelijk met eerst twee vrije worpen en daarna een and-1. Luke beantwoordt met een drive en Ibarguen scoort wederom uit een aanvallende rebound. Hij is zijn tegenstrever Quatarrius Wilson duidelijk de baas en zal uiteindelijk op 14 punten en 11 rebounds uitkomen, waaronder 6 aanvallende. Sander Hollanders houdt BAL nog even binnen bereik middels twee vrije worpen en een eerste bommetje. Maar Keime Helfrich is ook een erkende schutter en doet aan de andere kant hetzelfde. Bij een stand van 12-16 nog 3:24 te gaan neemt Matthew Otten een time-out. 54 seconden later is het de beurt aan zijn tegenstrever Radenko Varagic. In de tussentijd heeft de Weerter ploeg één keer gemist en één turnover, maar heeft Yoast United dankzij twee driepunters van Luke wel een tien punten voorsprong genomen: 12-22. Dit verschil blijft de rest van het kwart nagenoeg in stand, waarbij Wietze Nossek en Trevor Jasinsky voor de Weerter en Matthew van Tongeren en Jesse Markusse voor de Bemmelse punten zorgen.

Het tweede en derde kwart zijn behoorlijk rommelig aan beide zijden. Bij BAL komt Hollanders met driepunters door, maar hij krijgt te weinig scorende hulp van zijn teamgenoten. Aan de zijde van Yoast United zijn de scores beter verdeeld, al begint de foutenlast wat op te lopen. Bij de stand van 45-60 met nog 2:45 te gaan in het derde kwart lijkt er weinig aan de hand voor de ploeg uit Bemmel en vindt Varagic het tijd voor een time-out. Dat helpt, want middels de vijfde driepunter van Hollanders en de eerste van Joost Bijl wordt het kwart toch iets draaglijker afgesloten (51-60).

Wilson opent het vierde kwart met een drive en mag even later vrije worpen (1/2) nemen als Markusse een onsportieve fout maakt. Bijl weet het aanvullende balbezit met wederom een driepunter optimaal te benutten en ineens is het verschil nog maar drie (57-60). In de daaropvolgende Gelderse aanval wordt dezelfde Bijl echter bestraft voor een fout op Speelman die drie keer mag aanleggen vanaf de vrije worp lijn en dat feilloos doet. Na een misser van Bijl en een lay-up van Speelman is het verschil weer acht: 57-65. Maar BAL geeft niet snel op. Wederom een driepunter van Hollanders en scores van Van Overbeek en Bart Schild zorgen voor de aansluiting (64-65). Met een vrije worp van Speelman en een score van Ibarguen komt er weer een klein gaatje, maar Nossek zet daar een driepunter tegenover (67-68). Dan doen Helfrich (hoekshotje en driepunter) en Luke (twee benutte vrije worpen) de wedstrijd op slot. Door te eenvoudige missers en slechte beslissingen in de Weerter aanval is het verschil met nog drie-en-een-halve minuut te gaan weer acht (67-75). De spanning is weg en Yoast United kan redelijk eenvoudig uitspelen naar de verdiende 75-86 overwinning.

Na twee nederlagen tegen de erkende top-4 heeft Yoast United de eerste overwinning te pakken en kan het in de volgende zes wedstrijden tegen de directe concurrentie gaan bepalen of Elite A er in zit.