Makkelijke avond voor Yoast United

Algemeen za 20 maart 2021

Yoast United eenvoudig langs Almere Sailors

Door Vincent Decates

Yoast United kende een makkelijke avond in Almere. Mede dankzij een ijzersterk derde kwart wist de Bemmelse formatie eenvoudig met 53-89 van de Sailors te winnen. Dankzij de overwinning, de derde op rij, gaat Yoast nog ongeslagen aan kop in de Elite B.

Na twee overtuigende overwinningen op rij (thuis 95-60 tegen The Hague Royals en uit 73-100 tegen Aris Leeuwarden) afgelopen week worden de Gelderse basketballers er in het eerste kwart al snel aan herinnerd dat niet alles vanzelf gaat in de Elite B. Sailors begint namelijk fel aan de wedstrijd en begint zelfs met de voorsprong, waarna het lange tijd gelijk op gaat met Yoast. Mede omdat van afstand eigenlijk nauwelijks een bal valt aan Bemmelse zijde, blijft het kwart lang spannend. Het is te danken aan Austin Luke (7 punten het kwart) dat Bemmel toch met een voorsprong het kwart eindigt. Het scorebord geeft 12-18 aan na tien minuten spelen.

Het tweede kwart blijkt al snel dat Yoast het stroeve eerste kwart achter zich heeft gelaten. Onder leiding van een sterk spelende Jett Speelman weten de bezoekers al snel de voorsprong te vergroten. Dat gebeurt opvallend genoeg vooral met scores inside. Niet alleen Andres Ibarguen, maar ook Speelman en Kaleb Warner weten van dichtbij te raken. Vanaf achter de driepuntslijn wil het daarentegen vandaag niet lukken. Maar omdat Almere nauwelijks iets tegenover de vele pogingen van de Bemmelnaren weet te zetten en er met regelmaat aanvallende rebounds gepakt worden, eindigt het kwart in 25-45.

Na de rust schiet de ploeg van Matthew Otten als een gek uit de startblokken. Met name Jett Speelman is simpelweg niet te stoppen. Al na anderhalve minuut spelen heeft hij acht punten erin liggen. Ook Andres Ibarguen laat van zich horen. Zo grijpt hij zijn tiende rebound van de wedstrijd en aanvallend dunkt hij meerdere ballen met speels gemak af. De scores vallen vervolgens snel achter elkaar, waarbij met name Speelman (17 punten in het kwart) opvalt. Ook enkele afstandsschoten gaan weer door de ring. Bemmel is gewoonweg oppermachtig en overklast Sailors compleet dit kwart: 38-75.

Met die comfortabele voorsprong kan Bemmel de teugels laten vieren – iets wat de laatste tijd vaker gebeurt in het slotstuk. Ibarguen begint nog scherp met dunks en rebounds, maar daarna is de echte scoringsdrift verdwenen. Met nog ruim zeven minuten te gaan mogen ook de talenten laten zien wat ze in hun mars hebben. Uitblinker daarbij is Jaro Abrams. Abrams, die dezelfde dag 19 jaar geworden is, brengt een ongekende felheid met sterke drives en maar liefst zeven rebounds. Ook verdedigend laat hij zien gedreven te zijn, getuige van de judo-worp (met een onsportieve fout en twee vrije worpen als gevolg) die de veel grotere Papito Hersisia nodig heeft om positie te kunnen pakken op de guard. Aan het einde van het kwart laat ook Almere de talenten opdraven, waardoor de wedstrijd als een nachtkaars uitgaat. Eindstand: 53-89.

Uitblinker van de wedstrijd was Jett Speelman met in totaal 27 punten. Maar ook Andres Ibarguen liet maar weer eens zien de baas onder het bord te zijn met 14 punten en 15 rebounds. Keime en Austin kwamen beiden tot 12 punten, laatstgenoemde leverde daarbij ook 7 rebounds en 8 assists af.