Recap eerste seizoenshelft
Yoast United

Algemeen zo 14 maart 2021

Hoe staat Yoast United ervoor na de eerste seizoenshelft?

door Vincent Decates & Toon Hendriks

Dankzij de 94-77 nederlaag tegen Heroes Den Bosch afgelopen donderdag, werd Yoast United op de laatste speeldag van de reguliere competitie veroordeeld tot de Elite B. Een bittere pil voor de Bemmelse basketballers, die een goed debuutseizoen kennen in de DBL. Lange tijd leek het er namelijk op dat de ploeg van Matthew Otten zich zou plaatsen voor de Elite A. Drie nederlagen in de laatste vier wedstrijden lieten die droom echter in duigen vallen. Hoe verliep de eerste helft van het seizoen en wat kan er verder verwacht worden van de basketbalploeg uit Gelderland?

Andres & coach Matthew

Andres & coach Matthew

Het mislopen van de Elite A komt hard aan in Bemmel, maar dat neemt niet weg dat Yoast United tot nog toe een prima seizoen kent als debutant in de DBL. Van de elf wedstrijden werden er zes gewonnen, waarmee de cijfers beduidend beter zijn dan die van de andere debutanten. Zowel Almere Sailors als The Hague Royals wisten allebei slechts éénmaal te winnen. Ook de stand in de Elite B poule liegt er niet om. Yoast heeft 12 punten, achtervolger BAL uit Weert 10. De overige vier ploegen hebben in de reguliere competitie bij elkaar opgeteld evenveel punten als de Gelderse ploeg behaald. * De uitgangspositie voor de Elite B is dus gunstig en plaatsing voor de playoffs (waar de nummer 1 en 2 uit de Elite B naar toe gaan) lijkt eenvoudig haalbaar.

Maar hoe gaat Yoast United die plaatsing realiseren? Aanvallend leunt de ploeg vooral op afstandsschoten: de driepunter is hét wapen van de Bemmelnaren. Niet gek, want met Keime Helfrich (13.5 punten per wedstrijd) en Kaleb Warner (14.2) heeft de Gelderse equipe natuurlijk twee schutters pur sang in de gelederen. Ook Jett Speelman (14.6) kiest zijn schoten zorgvuldig uit: bijna de helft van zijn driepunters waren raak. En dan loopt ook Austin Luke nog rond die - als hij het op z'n heupen heeft - de nodige afstandsschoten raakt. Wanneer die driepunter eenmaal een paar keer valt, dan is er geen houden aan. Dat ondervond Den Bosch ook afgelopen donderdag, toen Yoast de eerste twee kwarten met scherp schoot. Maar ook al eerder in het seizoen, uit tegen Aris Leeuwarden (60-89 winst), was het afstandsbommetje een geslaagd aanvalswapen.

Yoast United

Yoast United

Een succesvolle formule dus. Maar het blijft een risico om veel op het afstandsschot te leunen. Want eigenlijk alleen Speelman schiet die echt met regelmaat tegen een hoog percentage (48%) raak. Helfrich raakt 41%. Die wisselvalligheid is ook te zien in het percentage van Kaleb Warner (33%) die onwijs sterk begon aan het seizoen, maar de laatste wedstrijden juist opvallend veel mist van afstand. In de thuiswedstrijd tegen Donar (81-89 verlies) aan het begin van het seizoen wist hij maar liefst zes op tien drietjes te raken. Maar in de recente kraker tegen ZZ Leiden (72-87 verlies) schoot hij slechts twee op twaalf, tegen Den Bosch kwam hij niet verder dan een op zes. Ook Austin Luke is niet iedere wedstrijd even consistent vanaf achter de driepuntslijn: afgelopen wedstrijd tegen Den Bosch hield hij Yoast in het derde kwart bijna eigenhandig in de race door meermaals van afstand raak te gooien, maar in de eerste twee games van het seizoen scoorde hij slechts vijf van zijn 21 pogingen.

Daar komt bij kijken dat Bemmel kampt met een gebrek aan lengte onder het bord, waardoor de eventuele rebound bij een gemist schot ook geen zekerheid is. Met Andres Ibarguen (clubtopscorer met 15.8 punten per wedstrijd) hebben de Bemmelnaren natuurlijk een krachtpatser eerste klas in huis. Hoewel hij qua lengte achterblijft op veel centers (hij meet ‘slechts’ 2.01 meter) maakt hij qua kracht en explosiviteit veel goed. Dat levert de nodige spectaculaire geblokte schoten en dunks op. Daarnaast weet hij gemiddeld 8.9 rebounds per wedstrijd te pakken. Jesse Markusse doet het als zijn stand-in zeker niet onverdienstelijk. Gemiddeld pakt hij 3.5 rebounds per wedstrijd, in ongeveer 12 minuten. Daarnaast brengt hij ook de nodige routine en ervaring in de DBL met zich mee én kan hij ook van afstand raken.

Keime Helfrich

Keime Helfrich

Maar verder komt Bemmel onder het bord simpelweg lengte en spiermassa te kort. Captain Matthew van Tongeren en Speelman komen met hun 2 meter allebei in de buurt, maar hun spel vindt vooral vanaf de wing plaats. Een sporadische mismatch in de verdediging weten zij dankzij fel spel vaak prima op te lossen, maar de hele wedstrijd een grotere man verdedigen, blijft een uitdaging. Tegen Almere (64-101 winst) en BAL (75-86 winst), teams die eveneens niet leunen op hun lengteoverwicht, weet Yoast dicht bij het bord te domineren. Tegen de Sailors kwam Ibarguen maar liefst tot 22 punten en 6 rebounds in slechts 19 speelminuten, Markusse noteerde 10 en 8 in dezelfde tijd. Maar tegen de échte grote jongens blijkt Bemmel het als team lastig te hebben. Zo lieten de Zwolse centers Jozo Rados en Ralf de Pagter in de openingswedstrijd (74-106 verlies) al zien dat ze dicht bij de basket de baas waren in De Schaapskooi. Hetzelfde geldt voor Jeroen van der List van Feyenoord (69-78 verlies), die dichtbij én van afstand gemakkelijk raakte. En afgelopen donderdag wist Thomas van der Mars voor Den Bosch al in de eerste helft al 10 rebounds te pakken, waarvan meerdere aanvallende.

Yoast United

Yoast United

Hoewel de hierboven genoemde centers allemaal in de Elite A uitkomen, betekent dat niet dat het gemakkelijk gaat worden. Zo zit de langste man in de DBL, Giannis Dimakopoulos, in selectie van Aris uit Leeuwarden. Met zijn lengte van 2.18 kan hij een plaag gaan vormen voor Bemmel. Eén gelukje voor Yoast: center en sterkhouder Craig Osaikhwuwuomwan (beter bekend als Craig O.) werd recent uit de wedstrijdselectie van Aris gezet. Ook Apollo heeft de nodige grote jongens die weten hoe ze met een basketbal om moeten gaan met Berend Weijs, Floris Versteeg en veteraan Sergio de Randamie. Bij de vorige wedstrijd (89-81 winst) bleven de punten dan wel in Gelderland, maar overtuigend was het spel van Yoast niet. Ook BAL heeft met de Amerikaanse Quatarrius Wilson (11.7 punten, 8.6 rebounds) een grote man in dienst. Daar komt bij dat het team de laatste tijd op stoom is gekomen. Maar liefst vier van de laatste vijf wedstrijden werden gewonnen, waaronder een knappe zege in Rotterdam.

Kaleb, Jesse, Bob & Jett

Kaleb, Jesse, Bob & Jett

Naast de bucket op slot gooien, is het dus ook zaak dat de Bemmelse ploeg gaat doen waar het goed in is: het tempo bepalen. Het team is jong en speelt met regelmaat basketbal op een hoog tempo. Zeker als Warner zijn schot terugvindt, zou dat moeten resulteren in snelle scores en ook hoge uitslagen. Daarbij is ook de ontwikkeling van veel van de talenten een cruciale factor. De rotatie van Otten bestaat momenteel voornamelijk uit 8 spelers, met Helfrich (die tegen Den Bosch bewees het vizier weer op scherp te hebben staan met zes uit negen rake driepunters) als echte uitblinker vanaf de bank. Robin Simonis krijgt daarnaast vaak nog wat speeltijd, maar de rest van de talenten moet het doen met sporadische minuten. De vraag is ook in hoeverre Bob Berghuis zijn rol als vervanger van Austin Luke gaat vinden vanaf de bank. Het 19-jarige talent heeft laten zien over een snelle dribbel en

een goed afstandsschot te bezitten, waarmee hij de ideale guard is voor het spel dat Bemmel speelt. Maar een rol als stabiele aanvalsleider weet hij voor alsnog niet naar zich toe te trekken. Ook is het interessant om te zien wat de recente aangesloten 21-jarige guard Sigo Jörissen (die in het najaar nog 50 punten noteerde in een wedstrijd op promotiedivisie) kan brengen en in hoeverre jonge talenten als Jurrian Douwes (19 jaar) en Winston Hoft (18 jaar) zich gaan ontwikkelen.

Austin Luke

Austin Luke

Op papier zien de kansen voor Bemmel om de playoffs te halen er dus rooskleurig uit. De mannen van Otten weten wat ze moeten doen en weten uit ervaring hoe ze van de aankomende tegenstanders moeten gaan winnen. Het zal echter zeker niet vanzelf gaan, weet ook captain Van Tongeren. ‘Belangrijk is dat we ons eigen spel blijven spelen. We hebben wedstrijden verloren, tegen Leiden en Feyenoord bijvoorbeeld, doordat we vooral tegen onszelf aan het spelen waren. Als we veertig minuten in onze kracht spelen, dan kunnen we van iedereen winnen.’ Zaak is in ieder geval dat de teleurstelling van het mislopen van de Elite A snel wordt omgezet in een vastberadenheid om zoveel mogelijk punten te pakken in de Elite B. Veel tijd voor die omschakeling is er echter niet, zondag 14/03 staat om 16.00 uur al de eerste thuiswedstrijd op het programma tegen The Hague Royals.

* De stand in de Elite B is inmiddels al weer anders, omdat de eerste wedstrijden reeds gespeeld zijn.

Andres, Bob, Keime, Jett, Kaleb & Austin

Andres, Bob, Keime, Jett, Kaleb & Austin