Hammers verslaat Yoast United in thuisdebuut

Algemeen zo 17 januari 2021

Scherpschietend Zwolle verslaat Yoast United in thuisdebuut

Door: Vincent Decates

Bemmel – Yoast United kon de hooggespannen verwachtingen bij de eerste thuiswedstrijd op het hoogste niveau helaas niet waarmaken. Landstede Hammers schoot de hele wedstrijd met scherp en stond halverwege al flink voor: 30-54. In de tweede helft kregen alle aanwezige spelers speeltijd toebedeeld. Aan het eind van het duel gaf het scorebord 74-106 aan.

 

De wedstrijd tussen Yoast United en Landstede Hammers belooft wat. De opening is gelijk flitsend met basketbal op hoog tempo. Zwolle wint de tip of en enkele seconden later gaat Ralf de Pagter met een snelle score van Ralf de Pagter, die sterk naar de basket gaat. De scores volgen elkaar daarna in rap tempo op. Na nog geen anderhalve minuut is de score 8-2 in het voordeel van de Zwollenaren. Het percentage bij Zwolle ligt hoog, waar het thuisteam meer moeite heeft om het schot te vinden: mede dankzij twee driepunters op rij van De Pagter loopt Zwolle uit naar 5-14 voorsprong. Vooral inside hebben de nieuwkomers uit Bemmel het zwaar. Andres Ibarguen gaat al snel naar de kant met een tweede fout en zijn vervanger Jesse Markusse heeft het ook zichtbaar lastig met de Zwolse center Jozo Rados. Mede dankzij vrije worpen van Kaleb Warner en een spectaculaire dunk van Jett Speelman blijft de wedstrijd spannend. Maar door de foutenlast van Yoast United weet Zwolle vanaf de vrije worplijn de nodige punten erbij te sprokkelen. Dankzij een score van Mike Schilder, luttele seconden voor de buzzer, eindigt het eerste kwart in 15-24.  

In het tweede kwart blijkt het onderlinge verschil dan toch te groot voor Bemmel. Hoewel Warner de eerste aanval raak schiet en daarmee de spanning meteen terugbrengt, is het toch Hammers dat de overhand pakt. Dankzij een dunk van Kayel Locke en enkele scores van Yasiin Joseph wordt het verschil zeventien punten. Aan Bemmelse kant wil de bal daarentegen niet door het netje: de score stokt zelfs enkele minuten. Alleen Matthew van Tongeren raakt een schotje. Bij de Zwollenaren wil het scoren wél lukken, met name Jhonathan Dunn (elf punten in het kwart) gaat onverminderd door. Na een time-out, waarna er overgestapt wordt op een zoneverdediging, weet Yoast zich te even te herpakken met enkele snelle uitbraken. Met name Ibarguen weet de weg naar de basket te vinden: hij scoort tweemaal en benut enkele vrije worpen. Verdedigend weet Yoast de tegenstander echter niet af te stopen, de stand komt op 25-47. Na een open driepunter, gevolgd door een snelle uitbraak vlak voor de zoemer gaan de Zwollenaren met een goed gevoel aan de thee. Yoast United kijkt tegen een achterstand van 24 punten aan met een stand van 30-54. Vooral de percentages zijn daarbij opvallend: het thuisteam schiet slechts 29 raak, tegenover 63 procent bij de bezoekers.  

foto: Hennie van Diest

foto: Hennie van Diest

Foto: Hennie van Diest

Foto: Hennie van Diest

 

In het derde bedrijf laat Bemmel eindelijk zien waarom ze in de Eredivisie thuishoren en geven ze de huidige landskampioen goed partij. Het is Speelman die er namens Yoast United een driepunter in schiet, waarna Joseph weer reageert met een drietje en de score op 33-58 brengt. Rados weet een mismatch tegenover de kleine Austin Luke goed te benutten met een onvervalste and-one en ook Dunn doet een duit in het zakje met een tweepunter. Dan komt Warner eindelijk los met een score onder het bord en een driepunter en neemt Zwolle een time-out met een stand van 38-63. De time-out heeft niet het nodige effect. Bemmel scoort ook in de rest van het kwart, met een dunk van Ibarguen gevolgd door driepunters van Speelman en Helfrich, beduidend beter dan in de eerste helft. Het is aan het scorende vermogen van Zwolle te danken dat Bemmel niet kan inlopen. Voor Bemmel doet Austin Luke weer wat terug met een driepunter vanuit de dribbel. In de laatste paar minuten van het kwart wisselen de scores elkaar in snel tempo af, met name Warner weet namens Bemmel het net te vinden. Voor Hammers neemt Noah Dahlman een aanzienlijk deel van de punten voor zijn rekening. Het kwart eindigt met 28-29 in het voordeel van Zwolle, met de totaalscore op 58-83. 

Het slotakkoord is weer voor Zwolle, dat sterk start van start gaat aan de laatste periode met twee goede uitbraken van Noah Dahlman en Nigel van Oostrum. Helfrich scoort aan de andere kant een driepunter en Luke raakt een knappe step back: 63-88. Daarna lopen de Zwollenaren weer verder uit en doorbreken ze met een hoog baltempo de zoneverdediging van Yoast United. Zo schiet onder andere Jerom Oude Aarninkhof tweemaal een driepunter raak vanuit de hoek, waarmee de score op 63-96 komt. Signaal voor coach Herman van den Belt om ook de wisselspelers het veld in te sturen. Het is even later Devon van Oostrum die met een driepunter namens Landstede Hammers de grens van 100 punten doorbreekt. Aan de kant van het thuisteam vuurt Bob Berghuis nog eens raak, ondanks de strakke verdediging. Zwolle blijft echter makkelijk scoren, getuige van een makkelijke score onder het bord van De Pagter en de derde driepunter van Oude Aarninkhof. Met nog ruim twee minuten te gaan is het voor Bemmel tijd om door te wisselen en krijgen Robin Simonis, Jurrian Douwes en Nour Yaaqobi nog enkele speelminuten toebedeeld. In de laatste paar minuten wordt er nog een enkele keer gescoord, waardoor het scorebord aan het einde 74-106 aangeeft.

Helaas een flinke nederlaag dus. Vooral het hoge schotpercentage van de tegenstander - 61 procent over de hele wedstrijd - deed Yoast United (schotpercentage van 39 procent) de das om. Kaleb Warner werd topscorer met 18 punten. Jett Speelman noteerde er 13. Austin Luke eindigde de game met een double-double met 13 punten en 10 assists. De volgende wedstrijd is aanstaande woensdag al: om 20.00 uur komt Donar op bezoek in De Schaapskooi.