Yoast United

Algemeen wo 10 februari 2021

YOAST UNITED PAKT WINST TEGEN DEN HELDER SUNS

door: Vincent Decates

BEMMEL - Den Helder Suns is tegen de tweede opeenvolgende nederlaag opgelopen. In de Schaapskooi werd de ploeg al snel op achterstand gezet door Yoast United. De debutant uit Gelderland wist de Suns ook na de 54-38 stand bij rust op afstand te houden: 87-74.

Den Helder verloor vorige week voor het eerst na vier overwinningen op rij: in de topper tegen ZZ Leiden moesten de Suns met 85 - 93 het onderspit delven. Bij Yoast United begint de machine juist de draaien: nadat de eerste twee wedstrijden verloren gingen, wonnen de Bemmelnaren de laatste drie potten. Zowel coach Matthew Otten van het thuisteam als Peter van Noord van de bezoekers gaf vooraf aan dat winnen cruciaal is om aansluiting te houden bij de bovenste zes ploegen van de ranglijst.

De wedstrijd begint leuk voor de neutrale toeschouwer: beide teams zoeken de basket actief op. Bij Yoast begint vooral Ibarguen goed aan de wedstrijd met meerdere rebounds en enkele sterke scores inside. Namens de bezoekers doen Ben Kovac (driepunter) en Nino Gorissen (lay-up) wat terug. Ook sprokkelt Den Helder wat puntjes vanaf de vrije worplijn door de foutenlast van het thuisteam. Opvallend genoeg scoren de Bemmelnaren, die de laatste wedstrijden op dreef waren van afstand, geen enkele driepunter in het eerste kwart. Inside daarentegen wil het wel lukken: Vooral Austin Luke (11 punten in het kwart, 21 in totaal) weet de weg naar de basket te vinden voor Yoast met vijf sterke drives op rij. Het kwart eindigt in 24-20.

Het tweede kwart begint met het uitwisselen van driepunters en loopt de score snel op. Voor Yoast United schieten Keime Helfrich en Jett Speelman raak, voor het de ploeg uit de havenstad doet Boyd van de Vuurst de Vries (16 punten) dat tweemaal . De Gelderse ploeg slaat vervolgens een klein gaatje, maar na sterk verdedigend werk weten de bezoekers drie maal op rij te scoren. Coach Otten voelt zich genoodzaakt een time-out te nemen met een stand van 34-32. Na de time-out weet Yoast de basket weer te vinden. Zo raakt onder andere Luke een driepunter en weet Ibarguen zijn derde alley-oop van de wedstrijd te scoren, waarna het aan coach Van Noord de beurt is om een time out te nemen. Zijn spelonderbreking is minder succesvol dan die van zijn collega: de Suns houden moeite met de bal door de ring te krijgen. De Bemmelnaren zien hun kans schoon en slaan een gat, om met een comfortabele voorsprong van 16 punten (54-38) aan de thee te gaan.

Yoast United doet gelijk goede zaken door de voorsprong naar 20 punten te brengen aan het begin van het derde kwart. Het is dan echter de foutenlast die ervoor zorgt dat de Suns in het spoor kunnen blijven. Zo moet sterkhouder Jett Speelman al vroeg in het derde kwart naar de bank, nadat hij zijn vierde fout oppakt. Ook leveren de vrije worpen van de  bezoekers de nodige puntjes op: in totaal scoren ze er zes van de negen in het kwart. Als Kovac (11 punten) dan ook een makkelijke lay-up weet te scoren, neemt Otten weer een time out (58-47). Verdedigend gaat het daarna beter voor Bemmel, maar aanvallend heeft het nauwelijks een antwoord op de bewegelijke zone van Den Helder. Omdat de score bij de bezoekers, op wat twee knappe scores van Gorissen na, ook stokt, weet Yoast de voorsprong vast te houden. Het kwart eindigt in 69-56.

De wedstrijd lijkt aan het begin van het vierde kwart al snel op slot gegooid te worden door de Gelderse equipe nadat Helfrich (14 punten) al snel een lay-up en een driepunter raakt. Maar op een rake driepunter aan beide kanten na, blijft de score vervolgens minutenlang ongewijzigd. Aanvallend kan Den Helder geen vuist maken, de punten die gemaakt worden zijn -zoals eigenlijk al de hele wedstrijd- vanaf de foutlijn. Omdat het team van coach Otten er zelf ook verzuimt te scoren, blijft het verschil steeds ongeveer 15 punten. Met nog 2,5 minuut te spelen geeft het scorebord 79 - 65 aan. Hoewel de wedstrijd al beslist lijkt, blijven beide teams met hun sterkste opstelling spelen. Met 1 minuut 44 neemt Van Noord nog een time-out met een stand van 82-65, om zijn ploeg nog één laatste keer op te peppen. Met succes: dankzij de sterke full court press wordt de bal een paar keer veroverd en weet Den Helder nog wat in te lopen. Maar Yoast United, waar in de laatste seconden ook alle bankspelers nog mee mogen doen, bewaart de rust en wint de wedstrijd met 87-74. Leuk detail: TBG Dragons talent Winston Hoft maakte zijn debuut in het shirt van Yoast United.