Yoast United eindigt ongeslagen in Elite B

Algemeen wo 21 april 2021

WINST TEGEN basketbal academie limburg BETEKENT 10 op een rij VOOR YOAST UNITED

Door: Toon Hendriks en Vincent Decates

BEMMEL - Yoast United heeft ook de laatste wedstrijd in de Elite B gewonnen en heeft daarmee de serie B ongeslagen afgesloten. Maar ook dit keer ging dat niet zonder moeite: net als eerder in de maand in Weert legde Basketbal Academie Limburg de Bemmelnaren het vuur na aan de schenen. Beide clubs hebben zich veruit de sterksten getoond in de Elite B. Bij het ingaan van het derde kwart was er amper licht tussen beide ploegen, maar uiteindelijk boekte Yoast United wel de tiende zege op rij: 86-79. Beide ploegen wachten vol spanning de uitslagen van donderdagavond af, want dan weten zij tegen wie ze in de play-offs gaan uitkomen.

Austin Luke door Hennie van Diest

Austin Luke door Hennie van Diest

Voor Yoast, dat afgelopen zaterdag niet hun beste wedstrijd speelde tegen Apollo, staat vandaag de ongeslagen status in de Elite B op het spel. De vorige pot tegen BAL werd pas in de laatste seconden beslist en is dan ook ook lastig om op voorhand een favoriet aan te wijzen. Aan de kant van Yoast loopt captain Matthew van Tongeren wel mee in de warming up maar aan spelen komt hij nog niet toe. Jurrian Douwes(enkel) zit de wedstrijd ook uit. De weertenaren moeten aantreden zonder Marijan Obad

De eerste score valt aan de kant van de Bemmelnaren, met Andres Ibarguen die een sterke score maakt dicht bij de ring. Het blijft vervolgens lang rustig, tot Austin Luke(27 punten & 9assists) van zich laat horen met een tweetal afstandsbommetjes. Daarna wordt ook de ploeg uit Weert wakker en laat het met enkele sterke acties inside van Quatarrius Wilson van zich horen. Het thuisteam weet in deze fase toch de voorsprong te behouden mede dankzij een fastbreak dunk van Kaleb Warner. Als de Limburgers dan toch weer inlopen (15-12) vraagt coach Matthew Otten vlug een time-out aan. Maar na die onderbreking verander er weinig: beide ploegen wisselen scores uit, waarbij vooral eerdergenoemde Luke en Wilson gemakkelijk het netje vinden. Aan het einde van het kwart is de voorsprong voor de Gelderse ploeg vier punten: 24-20.

Kaleb Warner door Hennie van Diest

Kaleb Warner door Hennie van Diest

Waar BAL het aan het begin van periode twee de scores inside weet te vinden, raakt Yoast juist van buitenaf driemaal op rij. Als de Bemmelnaren dan in de zone schieten, antwoordt BAL gelijk met een driepunter. Maar daarna stokt de score aan de kant van de bezoekers. Bij Bemmel wil het inside ook lukken, zo ook bij Andres Ibarguen die meermaals van dichtbij raakt. Na een toverbal van Luke is het de beurt aan de Servische Radenko Varagic om een time-out te vragen. Zijn woorden lijken goede inspiratie te vormen Wilson, die in de minuten die volgen laat zien heer en meester te zijn in de bucket met scores en rebounds. Aan de kant van Bemmel blijft het op een schot van Keime Helfrich na lang stil. Het is vooral BAL die in deze fase het tempo van de wedstrijd bepaalt. Terwijl het geluid van de zoemer afgaat schiet Helfrich een bal door de ring, waardoor de ruststand op 47-42 uitkomt.

Na de rustpauze beginnen beide teams met sterke inside acties. Het is vervolgens Trevor Jasinsky die namens de Limburgers de wedstrijd weer openbreekt met een score. De ploegen wisselen elkaar vervolgens keurig af in het maken van scores: als aan de ene kant de bal door het netje gaat, gebeurt niet veel later aan de overkant hetzelfde. BAL profiteert uiteindelijk het meest en weet de voorsprong tot slechts een punt te verkleinen (57-56). Zichtbaar geïrriteerd vraagt Otten weer om een time-out om zijn mannen stevig toe te spreken. Een nuttige. Yoast gaat gretig richting de basket, met als hoogtepunt een dunk van Jett Speelman. Maar echt weglopen bij de Weertenaren zit er niet in. De ploeg komt niet veel later zelfs weer op gelijke hoogte. Dankzij wederom een buzzer beater, ditmaal een alley-oop van Jesse Markusse, eindigt het kwart in 64-62.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Het slotstuk van de wedstrijd belooft veel goeds. Al vanaf moment een verdedigen beide ploegen fel. Namens Bemmel schiet Luke maar weer eens een driepunter raak (twee van de zes), waarna er

enige tijd vooral turnovers en gemiste schoten genoteerd worden. Als de Gelderse aanval dan weer op gang komt en het gat dankzij een dunk van Ibarguen op zes punten komt vraagt Varagic om een time-out. Helaas voor hem zonder het beoogde succes. Yoast komt feller voor de dag na de wedstrijdonderbreking en weet dankzij wederom een dunk van Ibarguen en een drietje van Helfrich uit te lopen naar elf punten (76-65). Ook de tweede time-out van BAL mag niet baten, een inhaalslag zit er niet meer in. In de laatste twee minuten van de wedstrijd weet Yoast te domineren met scores van Warner en Speelman. Ondanks dat beide Wietze Nossek en Sander Hollanders (die een stabiele wedstrijd speelde en maar liefst 21 punten noteerde) nog een afstandsschot raken, wint Bemmel met 86-79 en stelt het daarmee de ongeslagen status in de Elite B veilig.

Keime Helfrich

Keime Helfrich

Andres Ibarguen

Andres Ibarguen

Austin Luke

Austin Luke

Sigo, Robin & Nour

Sigo, Robin & Nour

Sam & Wim

Sam & Wim

Captions met Energy4All

Captions met Energy4All

Andres & Jett

Andres & Jett

Bob Berghuis

Bob Berghuis

Matthew & Vincent

Matthew & Vincent

Jett Speelman

Jett Speelman

Keime Helfrich

Keime Helfrich

Austin Luke

Austin Luke

Andres Ibarguen

Andres Ibarguen

Kaleb & Andres

Kaleb & Andres

Robin

Robin

Sigo Jorissen

Sigo Jorissen

Team

Team

Team

Team