punten in Almere

Algemeen do 04 maart 2021

Yoast United eenvoudig langs almere sailors

Door: Vincent Decates

De wedstrijd tegen Almere was er een waarvan de Gelderse basketballers op voorhand wisten dat ze hem moesten winnen. Niet alleen vanwege de stand op de ranglijst – Yoast United stond gedeeld vierde, Almere voorlaatste - maar ook om uitzicht te houden op de Elite A groep, waar de zes bovenste teams in uit gaan komen.

Highlight recap door Wesley Lenting

Waar de start afgelopen weekend in eigen huis tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (69 – 78 verlies) nog weinig flitsend was en er veel ballen niet vielen, schoten de Bemmelnaren gisteravond gelijk uit de startblokken. Andres Ibarguen had na enkele seconden zijn eerste score te pakken en ook Jett Speelman revancheerde zich van afgelopen weekend door gelijk twee afstandsschoten raak te mikken. De eerste minuten Almere nog mee te komen in het tempo van de wedstrijd, maar halverwege het kwart was de stand al 7-17. Ook een snelle time-out van coach Eric Kropf mocht niet baten: bij de spelhervatting verliezen de Sailors de bal en kan Ibarguen eenvoudig dunken. Ook van afstand blijft Yoast raken, waardoor de voorsprong vergroot wordt tot 12-32 aan het einde van het kwart.

In periode twee lijkt Almere even een inhaalslag te slaan met enkele snelle scores. Maar dan laat Keime Helfrich van zich horen. Mede dankzij enkele lastige lay-ups die hij op wonderbaarlijke wijze weet te raken, weet Yoast zich snel te herpakken en breidt het de voorsprong uit. Ook wordt het thuisteam slordiger, waar de ploeg van coach Matthew Otten dankbaar gebruik van maakt. Zo weet Austin Luke met een strakke no-look pass Jesse Markusse te vinden die helemaal vrij staat onder het bord. Verder is het vooral het kwart van Ibarguen: de international van Colombia verandert bijna iedere bal die hij inside krijgt, in goud. Hij komt in totaal tot 20 punten in de eerste helft. Dankzij foutenlast van de Gelderlanders weet de ploeg uit Almere vanaf de vrije worplijn wat puntjes te snoepen: twaalf keer aanleggen, allemaal raak. Rustscore: 33-60.

Met een dergelijke score weet Yoast dat het wat gas terug kan nemen en de bal rustig kan rond laten gaan in de ploeg. Met succes, dankzij een vlotte passing weten de bezoekers keer op keer de vrije man te vinden. Zo weet Jett Speelman weer van afstand raak te schieten en krijgt ook Matthew van Tongeren een vrije doorgang over de baseline voor een dunk. Aanvallend is het spel wat rustiger, maar verdedigend blijft Bemmel scherp en de voorsprong kan verder worden uitgebreid. Signaal voor coach Otten om topspelers Ibarguen en Luke wat rust te geven en de bankspelers wat meer minuten te gunnen. Zo wordt Robin Simonis ingebracht, die in korte tijd tot een score en een assist komt. Aan het einde van het kwart geeft het scorebord 49-85 aan.

In het slotstuk zet Almere nog even aan en weet het eenvoudig te scoren in de eerste minuten, waarna Yoast om een time-out vraagt. Het is vervolgens Markusse die de ploeg eigenhandig op sleeptouw neemt. Een and-one, driepunter, tip-in en een knappe pass achter de rug van de verdediger langs: niets lijkt te gek voor de center in deze periode van de wedstrijd. Met nog ruim vijf minuten te gaan en een stand van 54-97 komen ook talenten Nour Yaacobi, Sigo Jörissen en Jurrian Douwes in de ploeg. Hoewel zij keihard werken in de speeltijd die ze krijgen, wordt de wedstrijd rommelig en valt de aan de kant van Bemmel zelfs minutenlang droog. In de laatste minuut raakt Berghuis nog twee vrije worpen, waarna de eer aan Douwes is om een extra cijfer op het scorebord toe te voegen: met een knappe fade away maakt hij er 101 van. Het zijn gelijk ook de eerste punten in de Dutch Basketball League voor de 18-jarige forward. De eindstand komt uiteindelijk op 64-101.

Een belangrijke overwinning voor Yoast United dus. Maar omdat de concurrenten gisteren ook punten pakte, is de spanning er niet minder om geworden. In de komende twee wedstrijden, zondag thuis tegen koploper ZZ Leiden en donderdag uit tegen directe concurrent Den Bosch, zal de ploeg alles moeten geven om ervoor te zorgen dat Gelderland vertegenwoordigd gaat worden in de Elite A.

Andres Ibarguen werd topscorer met 22 punten, Jett Speelman noteerde er 18. Ook Keime Helfrich (13), Kaleb Warner (12), en Jesse Markusse (10) behaalden dubbele cijfers. Austin Luke bleef qua punten wat achter op zijn seizoensgemiddelde, maar wist wederom regelmatig zijn teamgenoten te vinden: hij leverde 9 assists ditmaal.