Yoast United wint
na spannende slotfase

Algemeen do 01 april 2021

Yoast United wint in Weert na spannende slotfase en blijft ongeslagen in de Elite b

Door: Toon Hendriks

Yoast United verzilverde afgelopen zondag al haar play off ticket in de ontmoeting tegen Apollo (81-66) dankzij een sterk derde kwart. In Weert proberen de Gelderse basketballers de eerste plek vast te houden en het gat tot de twee plaats te vergroten. Op papier liggen de ploegen erg dicht bij elkaar, toch ging Yoast er bij de vorige twee ontmoetingen vandoor met de winst. Gisteren leek die opgave op voorhand al lastiger, daar de Bemmelnaren het nog zonder Jesse Markusse moeten stellen (enkelblessure).

Andres Ibarguen

Andres Ibarguen

BAL laat in de beginfase zien dat het dit keer gebrand is om te winnen en verdedigt fel. Ook in de aanval lijkt de ploeg uit Weert een stuk scherper te zijn, getuige de 6-0 run waarmee gestart wordt door de Limburgers. Na drie minuten opent Matthew van Tongeren de score aan de kant van Yoast United met een sterke baseline drive. Waar normaal gesproken de afstandsschoten goed vallen, wil dat nu nog niet lukken. BAL daarentegen loopt als een geoliede machine en met een score van 12-4 vraagt coach Matthew Otten een time-out aan. Hierna komt er wat meer pit in het spel en loopt Yoast weer in, mede dankzij rake afstandsbommen van Austin Luke en Jett Speelman. Vervolgens wisselen beide teams scores over en weer af. Wanneer Yoast United de voorsprong verovert met nog één minuut te gaan in het kwart, is het de beurt aan coach Radenko Varagic om een time-out aan te vragen. Het slotstuk is toch weer voor de Gelderse formatie als Luke met een mooie buzzer beater de voorsprong veilig weet te stellen: 19-21.

De mannen van Otten beginnen het tweede kwart een stuk feller. Met name in de verdediging wordt er goed werk geleverd en wordt BAL tot enkele turnovers geforceerd. Pas na drie minuten weet Weert voor het eerst te scoren. Maar omdat de basketbal ook aan Bemmelse zijde simpelweg niet door het netje heen wil, kan Yoast United niet uitlopen. Dit kwart gaat captain Van Tongeren bij een verdedigende actie naar de grond en blijft liggen. Hoewel het onduidelijk is wat er aan de hand is, blijft hij lange tijd duidelijk aangeslagen naast het veld liggen tot hij later in de wedstrijd door een ambulance ter controle naar het ziekenhuis wordt gebracht. In het veld blijft het dankzij de strakke verdediging van Yoast lastig voor BAL om de ring te vinden, waardoor de Bemmelnaren toch uit kunnen lopen. Toch laten de mannen uit Limburg zien dat ze niet zomaar aan de kant gaan: met name dankzij de sterk spelende Quatarrius Wilson lukt het Yoast niet om verder uit te lopen. Met 34-38 kunnen beide teams aan de thee.

BAL heeft ogenschijnlijk een goede peptalk gehad in de rust en maakt met twee rake afstandsschoten en een goede inside game de voorsprong meteen hun eigen. Coach Otten vlucht al snel in een time-out om de mannen in het veld even goed wakker te schudden. Met resultaat: Keime Helfrich knalt er gelijk een driepunter in en ook Andres Ibarguen wordt regelmatig dicht bij het bord gevonden door Luke. Langzaam probeert Yoast de voorsprong weer uit te breiden met een aantal rake afstandsschoten, maar BAL blijft goed bij met hun eigen afstandsbommen. Toch blijft de Gelderse ploeg in controle met sterke verdedigende acties. De wedstrijd lijkt onder Bemmelse controle te zijn en zo mag ook Robin Simonis aantreden. Van een rustig einde is echter geen spraken. Na een harde fout op Bob Berghuis bij een schotpoging vliegt coach Otten omhoog en uit hij zijn ongenoegen over de arbitrage. Het gevolg zijn twee wee technische fouten binnen enkele seconden, waardoor hij de zaal moet verlaten. Taak aan assistent Vincent van Sliedregt om de wedstrijd binnen te slepen dus. Dankzij twee rake vrije worpen zet Berghuis de stand nog op 59-64.

Bob Berghuis

Bob Berghuis

Het laatste kwart begint moeizaam voor de mannen uit Bemmel en het lijkt een avond te worden waarbij alles misgaat. BAL heeft de voorsprong al snel terug gesneden naar twee. Berghuis laat dit echter niet zomaar gebeuren: hij valt gretig de basket aan en weet een fantastische circusbal door de ring te toveren – met rake bonus vrije worp. BAL antwoordt op haar beurt meteen met twee rake driepunters. De Limburgers schieten vanavond sowieso met scherp vanaf achter de lijn: maar liefst elf keer wordt er geraakt. De teams houden elkaar vervolgens minutenlang in evenwicht. Met die stijgende spanning wordt de wedstrijd ook een stuk fysieker. Een mooie lay-up met extra vrije worp van Luke trekt even later de stand weer gelijk op 80-80. Het is vervolgens Ibarguen die de wedstrijd beslist: met nog 15 seconden op de klok mag hij op de vrije worplijn aantreden, waar hij beide koelbloedig raakt. Weert krijgt nog de kans om met twee seconden te gaan de stand gelijk te trekken vanaf de vrije worplijn na een fout van Kaleb Warner. Waar de Colombiaanse center even daarvoor nog goede zakendeed, is BAL minder succesvol: beide ballen gaan mis en Bemmel weet de winst veilig te stellen met een score van 80-82.

Uitblinkers bij Yoast United zijn Keime Helfrich met 18 punten en Austin Luke met 17 punten & 10 assists. Ook Jett Speelman (11), Andres Ibarguen (12), en Kaleb Warner (13) eindigen in de dubbele cijfers. De Bemmelnaren deden gisteren opvallend goede zaken vanaf de vrije worplijn: 18 van de 18 pogingen waren raak. Aderlating is natuurlijk de blessure van Matthew van Tongeren, die met een ambulance richting het ziekenhuis is gegaan. Daar blijkt uit onderzoek dat hij een gekneusde rib heeft opgelopen. We wensen hem veel beterschap en een spoedig herstel.