Yoast United wint voor tweede keer op rij

Algemeen zo 31 januari 2021

Door: Vincent Decates

Yoast United wist gisteravond voor de tweede keer op rij te winnen: in eigen huis werd het Amsterdamse Apollo met 89-81 verslagen. Door een flink aantal rake schoten bleef Apollo lang in het spoor van de ploeg van Matthew Otten en dankzij een inhaalslag werd het nog even spannend aan het einde. Maar mede dankzij het aantal van zestien rake driepunters wist Yoast de winst veilig te stellen in De Schaapskooi.

De wedstrijd tussen Yoast United en Apollo was er op voorhand een tussen twee teams die allebei een overwinning goed konden gebruiken. Yoast pakte vorige weekeinde voor het eerst punten in Weert, waar BAL met 75-86 opzij werd gezet. Apollo was na drie wedstrijden nog geheel puntloos. Daarbij komt bij de Amsterdammers ook het vertrek van Laki Lakner kijken: de coach diende vorige week zijn ontslag in. Zijn vervanger, Edwin van der Hart, stond gisteravond voor het eerst langs de lijn. Voor captain Matthew van Tongeren en big man Jesse Markusse is de wedstrijd een leuke: zij droegen vorig seizoen nog het tenue van de tegenstander.

Het is de thuisploeg die sterk begint aan de wedstrijd. Dankzij een 9-2 run, met vijf punten van Jett Speelman, komt de Gelderse ploeg al snel op voorsprong. Daarna komt ook Apollo los en wordt het snel weer een wedstrijd. Vooral vanaf achter de driepuntslijn doen de bezoekers goede zaken. Zowel Dexter Hope als Sergio de Randamie raakt tweemaal (16-17), waarna coach Otten een time-out neemt. Maar ook na die time-out is het prijsschieten voor Amsterdam. Zo schiet Hope zijn derde driepunter van het kwart erin en doet ook Keyshawn Bottelier een duit in het zakje vanaf achter de lijn. De eindstand van het kwart komt uit op 26-27.

In het tweede kwart weet Yoast United een klein gat te slaan. Het is Kaleb Warner die, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, het voortouw neemt en al vroeg in het tweede kwart op een totaal van veertien punten komt. Ook Bob Berghuis komt los: hij mikt driemaal raak vanaf achter de driepuntslijn. Bij Apollo staat het vizier minder scherp, het team scoort in totaal slechts vier punten in de eerste helft het kwart. Halverwege is de score 37-31. Daarna komt er wat meer vaart in het spel en loop de score toch ineens op. In korte tijd scoren De Randamie en Berend Weijs voor de Amsterdammers, waar Jett Speelman en Keime Helfrich beiden voor het thuisteam een driepunter door de ring gooien. Na een time-out van Apollo schakelen beide teams over op een zone verdediging. Maar ook daarna blijft het scores uitwisselen. Yoast profiteert uiteindelijk het meest en kan met een stand van 51-46 aan de thee.

Het verschil wordt gemaakt in het derde kwart, waarin Yoast United laat zien te beschikken over de wil om. Zo schieten Warner en Speelman al snel raak vanaf achter de driepuntslijn. De Amsterdammers spelen daarentegen slordig en krijgen het thuisteam simpelweg niet afgestopt. Het verschil komt dan dankzij scores van de jarige Matthew van Tongeren, die de hele wedstrijd het gaspedaal vol ingedrukt hield, en wederom Warner zelfs even op zestien punten. Bij Apollo blijft het droog: alleen Hope (driepunter) en De Randamie (lay-up) weten het netje te vinden: 64-51. De frustratie bij het uitteam is zichtbaar: terwijl enkele spelers nog hun beklag doen bij de scheids na de zoveelste turnover, wordt een fast break van Yoast aan de andere kant met een onsportieve fout afgestopt. Een cadeautje voor de Gelderlanders: twee rake vrije worpen van Luke, gevolgd door weer een driepunter van Warner. Aan het einde van het kwart zet Apollo nog even aan en weet het iets in te lopen: 71-60.

In het laatste bedrijf laten de hoofdstedelingen zien de strijdbijl er zeker nog niet bij neer te hebben gegooid. Door goed teamspel weten ze de zone van Yoast te omspelen en meermaals de open man te vinden. Ook vanaf de vrije worplijn worden er enkele -welverdiende- puntjes gesprokkeld. Daar tegenover staat dat het thuisteam meermaals slordig de bal verliest. Het is aan de felheid van Van Tongeren te danken dat het verschil steeds ongeveer 10 punten blijft. Zo weet hij tweemaal in korte tijd een pass te onderscheppen en dunkt hij bij één van die twee steals de bal eigenhandig door de ring. Dankzij enkele scores op rij komt Apollo even later alsnóg terug in de wedstrijd: met een kleine 2,5 minuut te spelen geeft het scorebord 80-76 aan. Yoast United wordt dan nog geholpen dankzij een driepunter van Speelman, maar Hope maakt er vervolgens met een sterke lay-up weer een verschil van slechts vijf van. In de laatste minuten van de wedstrijd loopt de frustratie bij de Amsterdammers weer zichtbaar op: de bezoekers zoeken naar snelle scores, maar komen vooral een zeer fel verdedigend Yoast United tegen. Het thuisteam houdt daarentegen het hoofd koel en weet de wedstrijd dankzij scores van Warner en een handjevol vrije worpen van Luke veilig te stellen. Eindstand: 89-81.

Opvallend was vooral het hoge aantal rake driepunters. Apollo schoot niet onverdienstelijk en raakte er 13, maar Yoast United deed het iets beter met 16. Ook vanaf de vrije worplijn werden goede zaken gedaan: geen enkele van de 13 vrije worpen werd gemist. Topscorer was Kaleb Warner, hij noteerde 27 punten. Ook Jett Speelman (16) en Matthew van Tongeren (12) kwamen in de dubbele cijfers. Austin Luke strooide wederom met assists, maarliefst 13 keer wist hij een teamgenoot in stelling te brengen om te scoren.