Bekerdroom Yoast United spat in de finale uiteen

Algemeen zo 02 mei 2021

Basketbal Academie Limburg te sterk voor yoast united in bekerfinale

Door Vincent Decates

Het ging de hele wedstrijd gelijk op gisteren. Maar helaas voor Yoast United was het na 40 minuten spelen toch echt Basketbal Academy Limburg dat de DBL Cup 2021 in ontvangst nam. In het Landstede Sportcentrum in Zwolle was de Limburgse formatie met 88-98 te sterk voor Yoast.

Jumpball door Hennie van Diest

Yoast United tegen BAL in de bekerfinale. Wie dat op voorhand had voorspeld, zou voor gek worden verklaard door menig basketbalkenner. Maar de nummer 1 en 2 van de Elite B maakten beiden hun underdogpositie meer dan waar. BAL rekende af met The Hague Royals, ZZ Leiden en Feyenoord. Ook de weg naar de finale van de Gelderse ploeg was spectaculair. In de eerste ronde werd nog relatief eenvoudig gewonnen van Apollo (87-69), waarna ware krakers tegen Donar (97-91) en Landstede Hammers (110-99) volgde. In de Schaapskooi wisten de Bemmelnaren tegen Groningen pas in het slotkwart afstand te nemen, net genoeg voor de winst. Twee dagen later maakten de Zwollenaren het Yoast nóg moeilijker: dankzij een driepunter van Jhonathan Dunn en een block van Kevin Bleeker was er zelfs over time nodig om die felbegeerde finaleplek veilig te stellen.

Austin Luke door Hennie van Diest

En in die finale komt Yoast dus voor de vierde keer dit seizoen BAL tegen. Op papier zijn de Gelderlanders wellicht de sterkste van de twee én de voorgaande ontmoetingen dit seizoen waren allemaal in het voordeel van de Gelderse ploeg. Maar zoals in de vorige rondes is gebleken, is het papieren voordeel tijdens een bekerwedstrijd niets waard. Daarbij zijn de Amerikaanse Trevor Jasinsky en Quatarrius Wilson goed op dreef de laatste tijd. Ook werden de laatste twee onderlinge wedstrijden niet met een bijzonder groot verschil gewonnen (80-82 in Weert en 86-79 in Bemmel). Daar staat tegenover dat er bij de Bemmelnaren de laatste wedstrijden geen maat staat op Austin Luke. De guard strooit met assists en weet ook de ring eenvoudig te vinden - met als hoogtepunt zijn 52 punten tegen Landstede.

Yoast United door Hennie van Diest

Het is Jett Speelman die de score opent met een jump shot vanuit de hoek. Maar daarna is het vooral Andres Ibarguen tegen Jasinsky. De Amerikaan in dienst van BAL heeft al snel negen punten erin liggen. Ibarguen zet er daar zes tegenover, onder andere een spectaculaire alley-oop dunk op aangeven van Luke. De teams zijn in de openingsfase zeer aan elkaar gewaagd, waarbij de Limburgse formatie steeds een minimale voorsprong geniet. Door scores van Neil Masnic en Roel van Overbeek kan Weert uitlopen naar zes punten. Maar dankzij een driepunter van Speelman en een lay-up van Kaleb Warner is het verschil halverwege het kwart weer teruggebracht naar één (15-16). Het is dan Keime Helfrich die met een driepunter vanuit de dribbel de voorsprong grijpt. Deze blijft echter niet lang staan. Wilson schiet namens BAL raak van de rand van de bucket. Als Ibarguen met een alley-oop (waarvan er nog velen zullen volgen) de voorsprong weer pakt, dunkt Wilson de aanval erop de score weer gelijk. Twee drietjes van Ivan Simic zorgen voor een voorsprong van BAL. Ibarguen scoort daarna van onder het bord en bepaalt daarmee de stand van het kwart op 22-26.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

In het tweede kwart scoort BAL snel, maar daarna valt de score aan beide kanten droog. Aan kansen voor Yoast echter geen gebrek. Hadden de Betuwenaren in het eerste kwart het in de rebound nog lastig, worden er nu meerdere aanvallende rebounds op rij gepakt. Maar helaas zonder succes: de bal wil niet door de ring. Na ruim twee minuten scoort Warner een lay-up, maar het is geen voorbode voor meer scores. Aan de andere kant weet BAL wél los te komen en komt er al snel een stand van 24-31 op het scorebord. Het is uiteindelijk Andres Ibarguen die met een alley-oop (and-one) de stilte doorbreekt, waarna Speelman even later ook weer van afstand raakt om Yoast terug in de wedstrijd te brengen. Maar dankzij een sterk inside spelende Wilson is inlopen er echter niet bij. Als Tom Ackermans er namens Weert even later ook nog een afstandsschot in gooit, kijkt de ploeg van Matthew Otten voor het eerst in de wedstrijd tegen een achterstand van tien punten aan. Het zijn vervolgens wederom Ibarguen (score van dichtbij) en Speelman (afstandsbommetje) die Bemmel in de wedstrijd houden. Dat blijkt ook als Sander Hollanders even later een driepunter scoort: enkele seconden later doet Speelman hetzelfde aan de andere kant. Ook Warner en Helfrich pikken nog punten mee vlak voor de theepauze. Maar omdat BAL met goed spel de basket blijft vinden, bedraagt de achterstand bij rust nog 6 punten: 43-49.

Het derde kwart begint Yoast met een aantal aanval vol goede passes, waarna Ibarguen van dichtbij een gemakkelijke lay-up kan raken. Daarna is het weer scores uitwisselen, zoals al de hele game het geval is. Jasinsky scoort namens Weert, Warner namens Bemmel; en dan Masnic weer namens BAL. Het zijn de Limburgers die het meest profiteren van de situatie en tot een voorsprong van elf punten weten te komen (47-58), waarna Otten een time-out aanneemt. Een verstandige keuze: er wordt goed verdedigd en het is even later wederom Ibarguen die weet te scoren. De Colombiaan is dit kwart sowieso een ware plaag voor de Limburgers: hij grijpt enkele rebounds, scoort meermaals en lokt de nodige fouten uit. Als Wilson even later tegen zijn derde fout aan loopt en uit voorzorg op de bank wordt gezet, kan de inhaalslag beginnen. Ibarguen scoort weer en ook Luke kan met een floater zijn eerste punten van de wedstrijd noteren. Als Helfrich met een driepunter de achterstand vervolgens terugbrengt naar vijf, neemt coach Radenko Varagic een time-out aan. Maar de opmars van de Bemmelnaren is niet te stoppen. Vooral vanaf de vrije worplijn worden goede zakengedaan: Ibarguen scoort er vier op rij, waarna Matthew van Tongeren met een sterke actie in de post de score terugbrengt naar 62-64. De scoringsdrang van de Colombiaan krachtpatser is echter nog niet voorbij. Dankzij twee and-one achter elkaar (beide bonusworpen raak) houdt hij Yoast eigenhandig in de wedstrijd. Ook Luke raakt vanaf de straflijn nog driemaal, waardoor de score uiteindelijk op 71-73 uitkomt.

Het laatste kwart is erop of eronder voor Yoast, maar helaas staat het vizier bij de Gelderse equipe niet op scherp in het begin. Door scores van Jasinsky en Hollanders kan BAL de voorsprong al snel weer op zeven punten zetten. Een driepunter van Warner en twee rake vrije worpen van Ibarguen na een onsportieve fout zorgen ervoor dat de spanning weer helemaal terug is. Maar dankzij vrije worpen en een driepunter van Jef de Vries loopt Weert weer wat uit. Het is wéér Ibarguen die met een score van onder de ring én een dunk op de fast break Bemmel in de wedstrijd houdt. Het spel van Yoast, dat begint te beseffen dat het nu dan écht moet gaan gebeuren, wordt rommeliger. Enkele turn-overs en onnodige persoonlijke fouten zorgen ervoor dat BAL vanaf de vrije worplijn de voorsprong continu kan handhaven. Een zichtbaar geïrriteerde Warner slaat Wilson even later hard op zijn arm bij een actie onder het bord, waarna hij een U krijgt en met vijf fouten het veld moet verlaten. Wilson profiteert van de buitenkans en schiet vanaf de straflijn de voorsprong naar tien, met nog ruim vier minuten op de klok. Yoast weet zich in het slotstuk knap te herpakken: in de verdediging blokt Speelman met overtuiging een lay-up van De Vries, waarna Ibarguen aan de andere kant kan scoren. Ook Luke schiet van afstand raak. Als Speelman vervolgens met nog 1,5 minuut te gaan de achterstand terug naar vier brengt (88-92), vlucht Weert weer in een time-out. De Gelderlanders zetten alles op alles na de onderbreking: er wordt overgeschakeld naar een full court verdediging. Maar het is toch weer Weert dat met twee scores van Sander Hollanders op een comfortabele voorsprong van negen punten komt. Met nog veertig seconden tekent Otten een aanval uit, in de hoop een miraculeuze comeback te kunnen bewerkstelligen. Helaas zonder succes: een driepunter van Luke wordt geblokt door Wilson, waarna Roel van Overbeek het verschil op tien punten weet te zetten met een vrije worp. Ook een laatste poging Speelman vindt de ring niet, waarna de eer aan BAL is om de wedstrijd uit te dribbelen. Yoast verliest met 88-98 en ziet daarmee de bekerwinst helaas aan de neus voorbijgaan.

Bij Yoast heerst een sombere stemming na afloop. ‘Het is echt jammer’, reageert Matthew van Tongeren vlak na de wedstrijd. ‘We hebben alles gegeven en er een wedstrijd van gemaakt, maar een overwinning zat er helaas net niet in vandaag.’

De reden voor de verliespartij zoekt hij vooral bij het harde werken van de Limburgers. ‘Ze waren in het begin sterker in de rebound. We zijn goed teruggekomen van een achterstand en hebben lang ons eigen spel gespeeld, waardoor we er weer een wedstrijd van hebben te maken. Helaas was het net niet genoeg.’

Ondanks dat de wedstrijd pas net klaar is, is er bij Van Tongeren ook ruimte om te relativeren. ‘Dat is het mooie aan een finale spelen. Zo'n wedstrijd kan beide kanten op vallen, helaas was dat dit keer naar die van BAL. Maar ik ben trots op wat we als team vandaag en de afgelopen wedstrijden gegeven hebben.’

Andres Ibarguen speelde een ongekende wedstrijd, de Colombiaanse center was goed voor maar liefst 39 punten (15 uit 19 raak) en 13 rebounds. Jett Speelman (17) en Kaleb Warner (13) kwamen eveneens in de dubbele cijfers terecht. Austin Luke noteerde 8 punten en leverde daarnaast 16 assists af. Ook Keime Helfrich (9) en Matthew van Tongeren (2) kwamen op het scoreformulier terecht.