komt te laat

Algemeen wo 20 januari 2021

Comeback Yoast United komt te laat

Door: Vincent Decates

BEMMEL - Yoast United wist gisteravond ook de tweede wedstrijd in eigen huis niet te winnen. Vooral in het eerste kwart liep Yoast achter de feiten aan. Ondanks een sterke comeback in het laatste kwart, wist Groningen de winst toch veilig te stellen. Het werd 81-89.

Op de voorhand belooft de wedstrijd tussen Yoast United en Donar het nodige spektakel. Beide ploegen verloren afgelopen weekeinde met ruime cijfers. De Bemmelnaren gingen zondagavond met 74-106 onderuit tegen Landstede Hammers, Donar werd in Leiden met 98-67 naar huis gestuurd. En dus zijn de teams op zoek naar eerherstel. Dat gebeurt bij Bemmel overigens zonder captain Matthew van Tongeren, die met een hersenschudding op de reservebank plaatsneemt.

Het ontbreekt bij Yoast in het eerste kwart echter aan de wil om te winnen. Dankzij de nodige slordigheden in de aanval en enkele makkelijk weggegeven scores inside weet Groningen al snel op 0-6 te komen. De eerste score van Bemmelse kant komt pas na een kleine drie minuten, na een sterke actie inside van Andres Ibarguen. Hij raakt daarna ook de bonus vrije worp die hem toegekend wordt. Toch is het Donar dat aandringt en al snel naar 3-11 uitloopt, waarna coach Matthew Otten halsoverkop een time-out neemt. Helaas zijn het ook na die time-out vooral de Groningers die van zich laten horen. Vooral Thomas Koenis is op dreef met 9 punten in het kwart (19 in totaal). Bij Yoast is eigenlijk alleen Kaleb Warner aanvallend scherp: hij weet nog iets terug te doen door driemaal een driepunter raak te schieten. Ook Ibarguen scoort nog eens uit een schot. In de slotseconden van het kwart weet Donar nog verder uit te lopen: een onsportieve fout van Austin Luke betekent twee (rake) vrije worpen, waarna Will Moreton een driepunter raak schiet terwijl de zoemer klinkt. De score staat dan op 14-30.

Vanaf het tweede kwart laten de Bemmelnaren zien dat ze wel degelijk in de DBL thuis horen en geven ze Donar beter partij. Vooral Jett Speelman is op dreef: de Amerikaan scoort acht van de tien punten bij een 10-4 run. Het blijven echter de kleine slordigheden waardoor Yoast niet kan inlopen. Zo kan Moreton een open driepunter raak schieten en krijgt hij even later ook nog een open lay-up cadeau nadat Bemmel niet op loopt te letten in de opbouw. Maar Yoast groeit in de wedstrijd. Vooral in de rebound gaat het goed: Ibarguen houdt eigenhandig de grote mannen van Groningen bezig onder het bord en dwingt tot zichtbare frustratie van coach Rudez de nodige fouten op hem af. Desondanks loopt het Donar aan het einde van het kwart alsnog uit naar een voorsprong van 21 punten dankzij onder andere een sterke dunk van Nesta Agasi en een and-one van Devonte Lacy (12 punten in de eerste helft, 15 in totaal). Voor Bemmel raakt Warner, die een zeer sterke wedstrijd peelde, nog maar eens vanaf de driepuntslijn. De ruststand komt uit op 37- 55.

Na de pauze zakt Bemmel kort in. Zo scoort Koenis makkelijk inside en krijgt Moreton daarna voor de tweede keer in de wedstrijd een open lay-up cadeau na een slechte pass van Bemmel. Daarna komt de focus terug. Onder andere Luke (die eindigt met 10 punten en 13 assists) en Warner weten enkele schoten te raken en ook Ibarguen valt weer op wanneer hij een dunkpoging van Koenis afstopt met een sterk blok vlakbij de ring. Bij Donar stokt de productie waardoor het scorebord halverwege het kwart een stand van 47-63 aangeeft. Daarna valt ook de scoringsdrift bij Yoast weg, mede door de full court verdediging van de Groningers. Die verdediging staat overigens bijna de gehele wedstrijd prima: de schutters van Yoast, met name Keime Helfrich, worden zelden onbewaakt gelaten. Aan het einde van het kwart plaatst Donar nog een run en komt de eindscore op 55-74.

Hoewel de wedstrijd dan al gespeeld lijkt, denkt Yoast daar toch echt anders over. In het laatste kwart schakelen beide teams over naar een full court zoneverdediging. Die keuze pakt uitstekend uit voor Bemmel. Aan het begin het begin laten de bezoekers de bal nog geduldig rond gaan en weten onder andere Agasi en Lacy de bal nog door de ring te krijgen, maar daarna neemt  Bemmel het heft in handen. Speelman (23 punten in totaal) en Warner (topscorer met 24 punten) raken beiden een driepunter en na een open lay-up van Helfrich vlucht Donar in een time-out. De score is dan 67-81. Maar die time-out heeft niet het beoogde effect: De Bemmelnaren verkleinen de achterstand zelfs naar tien punten. Dankzij broodnodige scores van Jarred Ogungbemi-Jackson (13 punten) en Koenis blijft Groningen overeind: 74-89. Het slotakkoord is echter weer voor het thuisteam. Dankzij scores van Warner, Luke en Ibarguen (20 punten, 9 rebounds) komt de achterstand terug op acht punten met ongeveer een minuut te spelen. De spanning is terug, maar er is helaas weinig tijd over op de wedstrijdklok. Groningen kiest ervoor om de wedstrijd slim uit te spelen door de bal rond te laten gaan en de klok uit te spelen. De comeback van Yoast United was indrukwekkend, maar kwam te laat: Donar wint met 81-89.

Kaleb Warner kroonde zichzelf topscorer bij Yoast door 24 punten te scoren. Jett Speelman noteerde er 23, Andres Ibarguen 20. Warner werd ook de koning van de rebound: hij greep maarliefst 12 keer de bal uit de lucht. Ook Austin Luke noteerde een double-double: hij scoorde 10 punten en gaf 13 assists (en 6 steals). Opvallend bij die assists waren vooral een alley-oop op Ibarguen en een no look pass die hij al vallend over zijn hoofd gooide richting diezelfde Ibarguen.