Competitieopzet zo lang mogelijk gehandhaafd

Algemeen di 20 oktober 2020

Competitieopzet zo lang mogelijk gehandhaafd

De afgelopen week heeft een speciale DBL-taskforce bestaande uit diverse clubvertegenwoordigers en het bestuur van de Dutch Basketball League gewerkt aan het uitwerken van verschillende herstartscenario’s, voor na de lockdown. Zondagavond 18 oktober zijn de adviezen van de taskforce besproken in een speciaal ingelaste ledenvergadering.

 

Vastgesteld is dat de DBL ernaar streeft zo lang mogelijk vast te houden aan de huidige competitieopzet. Dat wil zeggen een volwaardige competitie van één volledige speelronde en daarna een poulefase met opsplitsing in elite A en B. De uiterste deadline om voor een eventueel ander of aangepast speelschema te kiezen is half januari 2021. De clubs zijn bereid om in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar 2 wedstrijden per week te spelen om alsnog in mei aan de play-off fase te kunnen beginnen.

De clubs verwachten circa 2 weken nodig te hebben om hun team weer wedstrijdfit te krijgen na de huidige lockdown van 4 weken. Daarbij hangt veel af van de mogelijkheid om in de tussentijd volwaardig te kunnen trainen. De DBL tracht momenteel met andere professionele topsporten en NOC*NSF te lobbyen voor hervatting van de normale trainingen tijdens de lockdown van de competitie.

Ook werd op de ledenvergadering de mogelijkheid besproken om bij de herstart van de competitie alle spelers en staf eventueel wekelijks te gaan testen, mits dit aantoonbaar gaat bijdragen aan het voorkomen van besmettingen. Er is hierover contact met de Belgische Pro Basketball League die twee keer per week gaat testen en hiervoor inmiddels ministeriële goedkeuring heeft. De DBL heeft interesse in dit specifieke testsysteem dat in Nederland eerst nog goedgekeurd moet worden.

De verwachting is dat bij een herstart van de competitie niet direct toeschouwers toegestaan zijn bij wedstrijden, of slechts een deel van de gebruikelijke capaciteit. Om fans en sponsors zo goed mogelijk te blijven bereiken en betrekken, zet de DBL daarom samen met de clubs in op het verder professionaliseren van de livestreams.

Ramses Braakman, voorzitter DBL: “De clubs zijn enorm gemotiveerd om onze sponsors en fans een zo volledig mogelijk product te kunnen bieden. Juist in deze tijden van grote onzekerheid willen we zo lang mogelijk duidelijkheid en houvast geven. Het is mooi dat we tot in ieder geval tot medio januari de tijd hebben om aanpassingen in het speelschema te voorkomen.”

Terug naar Nieuwsoverzicht