Yoast United weet Okapi Aalst niet te stoppen

Algemeen do 31 maart 2022

Derde wedstrijd op rij weinig kans voor Yoast United

Na de lange reis naar Charleroi afgelopen vrijdag, was het woensdag 30 maart tijd voor een doordeweekse wedstrijd. Dit keer was Yoast United te gast in Aalst, waar zij het opnamen tegen Okapi.

Yoast United begint de uitwedstrijd matig door slordigheden in de aanval en gebrek aan scherpte in de dekking. Okapi weet snel uit te lopen en zo staat de ploeg uit Bemmel vanuit de eerste minuut al achter. Yoast United heeft moeite met het verschil in grootte en ook onder de high pressure weten zij moeilijk uit te komen. Na drie en een halve minuut is de stand dan ook al 15 – 6 en is er voor coach Vervaeck geen andere optie dan het gebruiken van een time-out. Wanneer de wedstrijd hervat wordt, weet Yoast United meer intensiteit in de defensive te brengen waarmee ze de ploeg uit Aalst kunnen laten vertragen. Aanvallend lukt het echter nog niet om de kansen te benutten, en zo wordt het gat in punten niet gedicht. Ook zitten de Gelderlanders al na zes minuten aan hun teamfouten, waardoor Okapi het vaak mag proberen vanaf de vrije worp lijn. Hier wordt goed gebruik van gemaakt en zo weet de thuisploeg steeds verder uit te lopen. Het eerste kwart eindigt dan ook in stand van 29 – 13.

Het tweede kwart start Yoast United met een goede defense. Ze maken het de ploeg uit Aalst lastig en geven zichzelf daarmee de kans om in te lopen. In de aanval loopt het echter nog niet op rolletjes met weinig kansen die benut worden. Zo begint het tweede kwart rustig en worden er weinig ballen geraakt. Er worden minder fouten in de verdediging bij Yoast United gemaakt en weten ook zij fouten te forceren bij Okapi. Na een time-out van het team uit Aalst verloopt het tweede kwart niet veel anders. Defensive biedt Yoast United veel tegengas, en aanvallend komen ze steeds meer op gang. Ten opzichte van het eerste kwart een grote verbetering. In het slot van dit kwart benut Yoast United kansen, heeft Okapi al hun teamfouten al op en zijn zij gedwongen om nogmaals een time-out in te zetten. De ruststand bedraagt 48 – 34.

Na de rust is het aan Yoast United om deze lijn van het tweede kwart voort te zetten. Dit gebeurt ook, want na iets meer dan twee minuten staat er nog maar een verschil van tien punten op het scorebord. Yoast United is effectief met de driepunters en biedt veel tegenstand in de verdediging. Het is echter aan Okapi die de volgende aanvallen veel kansen benutten en zo het gat juist weer groter weten te trekken. Met een stand van 59 – 42 lijkt de spannende wedstrijd waar op gehoopt werd, er niet meer in te zitten. Yoast United zet dan ook een time-out in om het spel toch om te kunnen draaien. Dit blijkt alleen averechts te werken. In de offense weet Yoast United de basket niet meer te vinden en defensive hebben ze geen antwoord op de snelheid van Okapi. Het verschil in punten blijft maar groeien. Na 30 minuten is het verschil 24 punten.

Het laatste kwart is dan ook voor het team uit Bemmel om de schade te beperken en nog een sterk kwart te laten zien. Okapi heeft hier duidelijk geen behoefte aan en zij gaan verder waar ze het derde kwart mee geëindigd zijn. Yoast United heeft moeite in de aanval met het creëren van kansen en Okapi blijft maar scoren. Zo is de stand met nog acht minuten te spelen 78 – 46. Het lukt Yoast United om deze laatste minuten nog tegenstand te bieden en de thuisploeg van een nog grotere overwinning te weerhouden. Er wordt aanvallend beter met kansen omgegaan waardoor Okapi niet verder weg kan lopen. In de laatste twee minuten krijgt Abrams nog het vertrouwen van de coach en weet voor zichzelf vijf punten te noteren. De wedstrijd eindigt in 97 – 69.

1e kwart: 29 - 13

2e kwart: 19 - 21

3e kwart: 22 - 12

4e kwart: 27 - 23

Eindstand: 97 - 69