onderuit tegen BAL

Algemeen ma 14 maart 2022

Verdedigend goede acties, aanvallend zwakke prestatie

De eerste thuiswedstrijd van Yoast United in de Elite Silver group is een feit. Zondag 13 maart werd Basketbal Academie Limburg ontvangen in de Kooi.

BAL begint de wedstrijd sterk, waardoor Yoast United vanaf de eerste minuut achterstaat. Dankzij meerdere defensive stops van de kant van Weert en het niet benutten van kansen door Yoast United wordt het gat in punten in het eerste kwart steeds groter. Na zes minuten is Yoast United dan ook gedwongen om een time-out te gebruiken. De stand is op dat moment 8 – 19. Ferguson en Berghuis komen de vloer op om het verschil te proberen te maken. Het lukt Yoast United om feller en scherper het eerste kwart te hervatten waarmee zij een grotere achterstand kunnen voorkomen. `

Het tweede kwart begint traag vanuit beide partijen. Aanvallend worden er veel kansen gemist en zijn er meerdere defensive stops en steals. Na ruim drie minuten is de stand 18 – 31 en lijkt het erop dat het tweede kwart niet veel beter voor Yoast United zal verlopen dan het eerste. Tot aan de laatste twee minuten blijft dit zo, maar dan weet Yoast United een geweldige verdediging neer te zetten en aanvallend efficiënter met de kansen om te gaan. Hiermee weten zij het tweede kwart in een gelijkspel af te sluiten, wat een ruststand van 33 – 43 oplevert.

Met de aanwijzingen vanuit de kleedkamer start Yoast United de tweede helft sterk. Verdedigend weten zij het BAL direct heel moeilijk te maken en in de aanval worden mogelijkheden benut. Na twee minuten dwingt dit dan ook een time-out af bij de ploeg uit Weert. Na de time-out gaat Yoast United verder waar het gebleven is, en is het verschil slechts één punt. Het is weer een echte wedstrijd. Het lukt helaas niet om deze vorm vast te houden en BAL weet de stand terug te brengen naar 50 – 57 voordat Yoast United een time-out gebruikt. De laatste twee minuten wordt het verschil alleen maar groter. Ook de scheidsrechters pakken hier nog even een stukje van de show mee, dankzij verschillende beslissingen die door de thuisploeg en haar fans niet begrepen kunnen worden. Dit kwart eindigt nipt in het voordeel van BAL, 19 – 20. De stand na 30 minuten is 52 – 63.

Een lastige opgave voor Yoast United maar zeker nog geen verloren wedstrijd. Yoast United begint het laatste kwart echter matig. Verschillende slordigheden in de afronding en passing leiden ertoe dat na twee minuten er een verschil van 17 punten is ontstaan, waarbij de Gelderlanders nog geen punt hebben weten te scoren. Na drie en een halve minuut besluit coach Paul Vervaeck dan ook een time-out te gebruiken in de hoop nog een positief einde aan de wedstrijd te kunnen geven. Dit lukt echter niet. BAL gaat sterk verder en aanvallend weet Yoast United geen kansen te benutten. Het verschil is inmiddels uitgelopen tot 25 punten en opnieuw is het team uit Bemmel gedwongen om een time-out in te zetten. Op dat moment zijn de enige twee punten van Yoast United in het vierde kwart gescoord vanaf de vrije worplijn. Yoast United vindt iets meer vorm maar op dat moment is het al te laat. Jurrian Douwes en Bor van de Bosch mogen in de laatste minuten ook nog even wat van zichzelf laten zijn. In dit vierde kwart komt Yoast United aanvallend nooit op gang. Ze scoren slechts één keer vanuit een actief spelmoment. Ook verdedigend weten ze moeilijk BAL af te stoppen. De eindstand is 59 – 85.

1e kwart: 16 - 26

2e kwart: 17 – 17

3e kwart: 19 - 20

4e kwart: 7 - 22

Eindstand: 59 - 85