Yoast United verliest in eigen huis van Liege Basket

Algemeen za 16 april 2022

De eerste thuispunten laten nog op zich wachten

Na de eerste punten die Yoast United uit bij Den Helder Suns wist te pakken, is het nu de taak om ook de eerste thuispunten binnen te slepen. Zaterdag 16 april kwam RSW Liege Basket uit Luik op bezoek in de Kooi en zou Yoast United proberen de goede lijn voort te zetten.

Fergusson wint de tip-off en weet ook meteen de score te openen voor de thuisploeg. De wedstrijd begint spannend tussen beide partijen die goed hun kansen weten te vinden. Dankzij een steal van Britt weet Yoast United de voorsprong te pakken na de openingsminuten. Verdedigend begint het team uit Bemmel scherp en zo weten zij fouten af te dwingen bij de gasten uit België. Het lukt Liege echter wel om langs zij te komen, en zo blijft de spanning in de wedstrijd. Ondanks veel fouten van het team uit Luik, pakken zij wel de leiding in de wedstrijd, tot een verschil van vier. In het eerste kwart komt ook Wilson weer in actie, terugkomend van zijn blessure. Yoast United zet een geweldige defense neer en eist het kwart op. Met scores van Speelman en Agasi wordt het kwart afgesloten met een stand van 23 – 21.

Idowu maakt in het tweede kwart zijn eerste minuten na herstel van de blessure. Mooi om onze mannen weer in actie te zien! De eerste rebound is ook meteen van hem en zo wordt de sterke verdediging van het eerste kwart doorgezet. Aanvallend loopt het nog niet zo op rolletjes. Het lukt niet om de kansen om te zetten in scores en hiermee is het Luik die de leiding van de wedstrijd pakt. Ook coach Vervaeck ziet dit probleem en besluit een time-out in te zetten. Het verschil in punten wordt iets kleiner maar het voordeel blijft bij de gasten. In de offense mist de overtuiging die er in de defense juist wel is. Het is Britt die het voortouw neemt en met een geweldige driepunter de stand gelijk brengt. Dit keer is het Liege die de time-out inzet. Yoast United zet goed door vlak voor de rust maar ook Liege geeft zich nog niet gewonnen. Wanneer de laatste minuut in gaat is de stand gelijk. Naast het openen van de score, is het Fergusson die de eerst helft ook afsluit en Yoast United met een voorsprong van 40- 38 de kleedkamers in stuurt.

De tweede helft begint Yoast United aanvallend een stuk beter. Ze weten elkaar goed te vinden en de kansen te benutten. Het is juist de defense die opeens een stuk minder goed loopt dan in de eerste helft en hier weten de gasten gebruik van te maken. Met vrije worpen aan beide kanten blijft de stand gelijk. Het is de uitploeg die na vijf minuten de voorsprong te pakken heeft en Yoast United moet in de achtervolging. Dit doen ze heel goed want binnen een halve minuut staan ze al weer drie punten voor dankzij Warner. Wanneer Luik de wedstrijd weer in gelijke stand brengt, is het de thuisploeg die besluit een time-out in te zetten. Dit heeft helaas niet het gewenste effect. Yoast United is besluiteloos in de aanval, wat slordigheden oplevert en Liege is juist overtuigend in hun acties. Zo weten zij een gat van zes punten te creëren. Yoast United doet nog iets terug, maar met een driepunter sluit Liege het kwart af. De stand is 60 – 67.

Het vierde kwart is het de herstelde Idowu die aanvallend de leiding neemt. Hij scoort de eerste vier punten en maakt de wedstrijd spannend. De coach van Luik merkt dit ook en zet na een minuut al een time-out in om Yoast United af te stoppen. Liege komt sterker uit de time-out dan Yoast United en zo is het verschil in punten weer terug naar zeven. Aanvallend weet de ploeg uit Bemmel geen ritme te vinden en worden slordigheden afgestraft. Het verschil klimt heel snel naar elf en Yoast United is gedwongen een time-out in te zetten. Het thuisteam herpakt zichzelf. Verdedigend staat het als een huis en nu worden de kansen ook benut. Het verschil in punten krimpt. Zo lijkt de wedstrijd richting een spannend einde te gaan, maar Liege heeft andere plannen. Door een sterke fase herpakken ze de voorsprong van elf punten en zal Yoast United in de laatste drie minuten hard moeten werken. Na een time-out probeert Yoast United de score nog te beperken, maar Luik eindigt de wedstrijd sterk. De eindstand is 75 – 88. Met 18 punten was Warner de topscoorder bij Yoast United.

1e kwart: 23 – 21

2e kwart: 17 – 17

3e kwart: 20 –29

4e kwart: 15 – 21

Eindstand: 75 - 88