Yoast United heeft het zwaar tegen Spirou Basket

Algemeen wo 20 april 2022

SPirou basket een maat te groot

Tijd voor een doordeweekse wedstrijd! Op woensdag 20 april 2022 kwam Spirou Basket uit het verre Charleroi op bezoek in de Kooi om het op te nemen tegen Yoast United. De Belgen zijn goed in vorm dus dat beloofde een lastige pot voor ons team uit Bemmel. Agasi deed vanwege een blessure deze wedstrijd niet mee.

De wedstrijd wordt geopend met een driepunter van Wilson. Het is Spirou Basket die aanvallend lastig op gang komt. De eerste paar kansen worden gemist en Yoast United weet een voorsprong in de eerste minuten te pakken. Met verschillende driepunters loopt de score mooi op. De eerste vijf minuten zijn alleen in één woord te omschrijven: slordig! Beide teams hebben moeite met het vasthouden van de bal en het geven van goede passes. Er zijn veel turnovers maar deze worden niet benut. Met een stand van 8 – 4 lijkt de wedstrijd heel onverwachts te verlopen, maar Spirou komt dan toch op gang. Na zeven minuten is de stand gelijk en doet Yoast United ontzettend hun best om met de Belgen mee te kunnen. Spirou heeft een flink voordeel in lengte, waardoor Yoast United moeite heeft met het bereiken van de basket. De gasten eindigen het kwart sterk en het kwart eindigt 15 – 22 in hun voordeel.

Het lijkt een patroon te worden want ook het tweede kwart opent Wilson met een driepunter. Zo komt Yoast United meteen een stuk dichter bij de gasten. Het team uit Charleroi blijft sterk onder de basket en Yoast United heeft moeite dit af te stoppen. Ondanks een driepunter van Berghuis blijft Spirou eenvoudig scoren. Na drie minuten is het gat zes punten en besluit coach Vervaeck een time-out te gebruiken. Spirou blijft het Yoast United moeilijk maken in de aanval, maar dankzij drie benutte vrije worpen van Ferguson is het gat terug naar vijf. Buiten de vrije worpen heeft het team uit Bemmel het verder lastig. Dit levert foutjes op en Spirou weet hier goed mee om te gaan. Het verschil loopt uit naar elf punten met nog drie minuten in de eerste helft.  Wederom is Yoast United genoodzaakt een time-out in te zetten. De thuisploeg blijft het lastig hebben en het gat in punten neemt langzaamaan toe. Met een super driepunter van Warner kan het gat toch teruggebracht worden naar zeven. Met een stand van 34 – 41 gaan de teams naar de kleedkamers.

De eerste score van de tweede helft laat even op zich wachten, maar dit keer is het Spirou die van de vrije worplijn punten op het bord zet. Yoast United hervat de wedstrijd met goede inzet en intensiteit. Er wordt gestreden voor elke bal en Spirou moet aan de bak. Speelman gooit een mooie driepunter en zo blijft de thuisploeg in het spoor van de koploper van de Elite Silver. De Belgen zijn hier blijkbaar niet bang voor, en zetten een sterke fase neer. Offensive krijgt Yoast United de kansen niet voor elkaar en met fast breaks loopt het uitteam snel uit. Na ruim vier minuten is het verschil 15 punten en besluit Vervaeck zijn team bij elkaar te roepen. Berghuis en Ferguson zetten sterke scores neer maar Spirou lijkt niet te vertragen. Het verschil in lengte onder de basket wordt slim benut en de gasten blijven uitlopen. Yoast United weet moeilijk punten te score en met veel teamfouten in de defense kan Spirou van af de vrije worplijn het verschil tot 20 punten brengen. De spanning is definitief uit de wedstrijd. Dit wordt dan ook de stand na 30 minuten: 43 – 63.

Het vierde kwart mag Abrams zichzelf laten zien, alleen lukt het hem niet zijn eerste kans te benutten. Spirou gaat door waar ze het vorige kwart mee afgesloten hebben. Aan de kant van Yoast United is Ferguson de man die de punten scoort, maar in zijn eentje kan hij niet op boksen tegen de Belgen. Het verschil loopt direct uit naar 24 punten. Wanneer het verschil in punten zelfs 28 is, zet de coach van Yoast United toch maar een time-out in. Dit brengt aanvallend betere kansen en zo lijkt Yoast United nog wat punten op het bord te kunnen zetten. Inmiddels loopt de aanval van Spirou zo goed dat zij vaak zonder moeite de basket vinden. De vermoeidheid is bij Yoast United in verband met de kleine rotatie te merken en komen er meer slordigheden. De laatste drie minuten blijft Yoast United puntloos en eindigt Spirou sterk. De eindstand is 57 – 93. Een wedstrijd om snel te vergeten.

1e kwart: 15 - 22

2e kwart: 19 - 19

3e kwart: 9 - 22

4e kwart: 14 - 30

Eindstand: 57 - 93