Yoast United tot het gaatje in eerste play-off game

Algemeen di 03 mei 2022

Een geweldige sfeer in de kooi tegen bal

Tijd voor de eerste play-off wedstrijd van Yoast United in de BNXT League. Op dinsdag 3 mei kwam Basketbal Academie Limburg uit Weert op bezoek om het in een tweedelig programma op te nemen tegen Yoast United. Met een goed gevulde, energieke Kooi was het team uit Bemmel er klaar voor!

De  tip-off wordt gewonnen door BAL en Yoast United begint de wedstrijd vanuit de defense. Het lukt de ploeg uit Weert om met deze eerste aanval direct drie punten op het scorebord te zetten en daarmee de wedstrijd te openen. Yoast United heeft in de openingsfase moeite met op gang komen in de aanval. Het duurt daardoor even voordat zij de nul van het scorebord af te weten halen. De verdediging staat juist sterk en scherp waardoor BAL er niet vroeg met de wedstrijd vandoor kan gaan. Het is Warner die met een driepunter antwoordt en zo is de wedstrijd gelijk. Beide partijen zijn los en weten punten te scoren. Vooral van afstand worden er veel ballen raak geschoten en zo lijken de twee teams goed aan elkaar gewaagd. Na een geweldige hustle, steal en dunk van Wilson pakt Yoast United na vijf minuten de voorsprong in de wedstrijd. Samen met al het publiek in de Kooi brengt Yoast United een geweldige energie en intensiteit. BAL werkt ondertussen ook hard door en met nog enkele minuten in het eerste kwart hebben zij een voorsprong van drie punten opgebouwd. Yoast United mist een paar kansen vlak voor het einde en zo eindigt het eerste kwart in 25 – 31, maar zit de spanning zeker in de wedstrijd.

In het tweede kwart is het wederom BAL die de eerste punten scoort en zo kijkt Yoast United tegen een achterstand van acht punten aan. Aanvallend komt de thuisploeg lastig in een ritme terwijl de gasten uit Weert overtuigend verder spelen. Het verschil in punten loopt snel uit tot zelfs veertien en coach Vervaeck probeert door middel van een time-out zijn team op het juiste spoor te krijgen. Zoals al vaker dit seizoen heeft dit een geweldig effect op Yoast United want het verschil wordt direct teruggebracht naar slechts zes punten. Ook BAL ziet dit gebeuren en gebruikt een eigen time-out. Yoast United zet sterk door en dankzij de energie van de fans is er steeds meer zelfvertrouwen. Met nog maar twee minuten te gaan in de eerste helft is het Wilson die Yoast United langs zij brengt. BAL ziet de bui al hangen en met nog een time-out zullen zij proberen de wedstrijd om te gooien. Idowu eist de verdediging op met twee blocks in één aanval en met nog zes seconden te gaan zet Yoast United nog een time-out in. Hier komt helaas geen score van maar de eerste helft eindigt in het voordeel van de thuisploeg: 47 – 45 en zo hebben zij de achterstand van het eerste kwart overtuigend omgebogen.

Tijdens de rust waren er een paar mooie huldigingen. Lisanne de Jonge, speelster bij Lekdetec.nl, werd gehuldigd voor haar plek in het All*Star Team van de Women’s Basketball League. Ook de jeugdteams U12-1 en VU16 van Batouwe werden gehuldigd aangezien zij dit jaar kampioen zijn geworden. Proficiat iedereen!

BAL begint de tweede helft met een hogere intensiteit. Net als in de eerste helft openen zij de score met een driepunter en zo pakken zij de voorsprong. Yoast United vecht terug en vooral in de defense staan ze goed hun mannetje. BAL heeft het lastig met scoren maar Yoast United ervaart dezelfde problemen. Idowu zet zijn sterke lijn van de eerste helft door en geeft zijn team uit Bemmel een voorsprong. Yoast United blijft maar scoren en loopt uit naar een gat van 7 punten. BAL is gedwongen om een time-out te gebruiken. De fans zijn luid en aanwezig en dit helpt enorm! Aanvallend scoort Yoast United zeker niet alles maar door de geweldige defense lopen ze toch uit. Na negen minuten spelen in het derde kwart heeft BAL slechts zeven punten weten te scoren. De stand na dertig minuten is 61 – 56 en zo gaat Yoast United zelfverzekerd het laatste kwart in.

Het vierde kwart start met twee teams die allebei weten te scoren. BAL begint sterker dan ze het derde kwart eindigde en zo proberen zij in te lopen bij Yoast United. Ferguson is verantwoordelijk voor de eerste vijf punten van zijn team dit kwart en zo houdt hij BAL op afstand. Maar ook Speelman is sterk met zijn driepunters en zo is het verschil in punten acht, met nog evenveel minuten te spelen. BAL start dan een sterke fase waarmee zij snel terug komen tot een achterstand van maar drie punten. Yoast United wil deze wedstrijd niet meer weggeven en gebruikt een time-out. Ferguson begrijpt de opgave en zo blijft hij maar scoren. BAL gaat ook beter met hun kansen om en langzamerhand komen de scores steeds dichter bij elkaar. Warner benut zijn vrije worpen en het verschil in punten is 4, met nog 3:47 op de klok. Yoast United heeft een paar momenten van slordigheid in de aanval en dit biedt BAL de kans om weer terug in de wedstrijd te komen. Dit doen zij ook en zo is de stand weer gelijk. In deze slotfase laten de fans geweldig van zich horen en in de laatste minuut zet Vervaeck time-out in om de wedstrijd te winnen. Na een fout van BAL scoort Warner twee vrij worpen en is het BAL die dit keer de time-out inzet. BAL heeft moeite met de druk en verspeeld de bal bij een simpele pass. Nog 10 seconden en Yoast United wordt nog één keer bij elkaar geroepen en de wedstrijd voor goed te winnen. Nogmaals krijgt het thuisteam twee vrije worpen en als beide raak zijn, is de winst binnen. Britt scoort er één en zo is het verschil drie met nog 1.8 seconde op de klok. BAL moet een driepunter scoren voor een gelijkspel en zet een allerlaatste time-out in om dit voor elkaar te krijgen. Met een mooi schot maakt BAL het een gelijkspel en zo gaan de twee teams het vrijdag in Weert tegen elkaar opnemen met alles op het spel. De eindstand is 82 – 82.

Yoast United wil de fans bedanken voor de geweldige sfeer die aanwezig was in de Kooi. Jullie maken het verschil en wij hopen jullie dan ook vrijdag met zoveel mogelijk geel, blauw en toeters en bellen in Weert te zien! Tickets zijn beschikbaar via deze link:

1e kwart: 25 - 31

2e kwart: 22 - 14

3e kwart: 14 - 11

4e kwart: 21 - 26

Eindstand: 82 - 82