Mooi debuutjaar Yoast United eindigt in kwartfinale

Algemeen di 11 mei 2021

stunt Yoast United blijft uit tegen Heroes Den Bosch

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH - Heroes Den Bosch heeft de nederlaag in Bemmel recht kunnen zetten. Yoast United bleef tot het einde van het derde kwart goed volgen en een uitschakeling van de Bosschenaren was nog mogelijk. In de laatste aanval van het derde kwart maakte Austin Luke zijn vijfde persoonlijke fout en daarmee was de drijvende kracht van de Bemmelnaren uit de wedstrijd. Heroes Den Bosch profiteerde daarvan en won uiteindelijk met 85-70.

Jett Speelman door Hennie va Diest

De twee centers openen de score. Thomas van de Mars voor Heroes Den Bosch en Andres Ibarguen scoren inside de eerste punten, waarna Austin Luke zich ook meteen meldt voor zijn eerste score van de avond. Beide ploegen doen niet voor elkaar onder, maar het is Heroes Den Bosch dat toch steeds aan de goede kant van de score blijft. Via 6-4 wordt het 12-7, maar veel groter zal het gaatje niet worden. Luke moet flink aan de bak om zijn punten bij elkaar te sprokkelen en de topschutter aan de kant van Heroes Den Bosch, Miha Lapornik, moet dat ook. Waar Luke toch zijn punten scoort, blijft Lapornik de eerste twee kwarten op die hatelijke 0 staan. Beide ploegen maken er een aantrekkelijk eerste kwart van en de marge is na 10 minuten spelen 23-19 in het voordeel van de Bosschenaren.

Yoast United door Hennie van Diest

Wie anders dan Luke opent het tweede kwart met een driepunter. Zoals ook in het eerste kwart antwoordt Heroes Den Bosch op elke score van Yoast United en omgekeerd. Beide ploegen houden het spannend en na drie minuten spelen komt Yoast, na een rake vrije worp van Kaleb Warner, voor het eerst op voorsprong deze avond: 27-28. Lang duurt dat feestje niet, want het zijn JaCori Payne en Stefan Wessels die Heroes naar 31-28 schieten. Ibarguen en Wessels wisselen scores af en zo blijven beide ploegen keurig bij elkaar in de buurt. Met nog iets meer dan twee minuten op de klok pakt coach Matthew Otten een time-out bij de stand van 37-36. Heroes Den Bosch kan daarna een klein gaatje slaan, mede omdat Ibarguen een paar keer de bal niet onder controle kan krijgen en dus ook Yoast niet aan de broodnodige scores kan helpen. Beide ploegen gaan de rust in bij een 43-39 stand.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

In het begin en eind van het derde kwart eist Luke weer een hoofdrol op, als is dat niet op de manier waarop hij zou willen. Heroes Den Bosch loopt snel uit naar 50-39, mede door sterk spel van DeMario Mayfield en Boy van Vliet. Luke loopt dan in een paar minuten tegen twee persoonlijke fouten op, waarmee zijn totaal ineens op drie staat. Jett Speelman scoort, na eerst geblokt te zijn door Alan Herndon, de 50-41 en even later pakt Yoast met een 0-6 run nog meer van de achterstand af: 53-47. Tussendoor heeft Lapornik ook zijn eerste punten van de wedstrijd weten te verzilveren. Herndon en Warner wisselen scores af en even daarna pakt Luke in dit kwart zijn derde persoonlijke fout en in totaal zijn vierde. Coach Otten laat zijn pointguard staan en Herndon mist beide vrije worpen. Als Ibarguen en Luke elkaar dan toch weten te vinden, staat er ineens een 55-52 score op het bord en is de voorsprong van Heroes Den Bosch weer verdwenen. Luke scoort even later met een bommetje 59-57 en de wedstrijd is, over twee games, weer compleet in evenwicht. Twee scores van Heroes Den Bosch en eentje van Yoast United brengt de stand naar 63-59 en bij de allerlaatste aanval van dit kwart loopt Luke tegen zijn vijfde persoonlijke fout aan. De aanvallende fout op Gilbert zorgt ervoor dat Luke naar de kant moet en Yoast het laatste kwart zonder de drijvende kracht verder moet. Luke kwam in drie kwarten tot 20 punten en 6 assists.

Austin Luke door Hennie van Diest

Heroes Den Bosch pakt meteen een voorsprong van 7 punten, waarna Otten nogmaals een time-out neemt. Yoast United zet nog een keer aan, maar Heroes Den Bosch is niet van plan dit nog uit handen te geven. Een onsportieve fout van Gilbert brengt Helfrich naar de vrije worp lijn, maar die kan er niet het maximale uithalen. Ibarguen brengt Yoast terug tot een 6 punten achterstand (75-69), maar dat is ook meteen het laatste wapenfeit van de ploeg uit Bemmel. Mayfield, topscorer voor Heroes Den Bosch met 19 punten, Lapornik en Jonathon Williams zorgen voor het slotakkoord en Heroes Den Bosch kan zich gaan opmaken voor het drieluik met Donar Groningen. Eindstand in de Maaspoort: 85-70.