Stunt Yoast United tegen Leiden blijft uit

Algemeen zo 07 maart 2021

Het lukt Yoast United niet om tegen koploper ZZ Leiden te stunten

Door: Vincent Decates

BEMMEL - Met het oog op deelname aan de Elite A was een overwinning van Yoast United wel gewenst. In een weekend waarin diverse verrassende uitslagen te noteren vielen, wilde Zorg en Zekerheid Leiden, ook zonder Emmanuel Nzekwesi, niet meewerken aan een succes voor de Gelderanders. De Leidse ploeg nam van begin af aan een voorsprong en gaf die via een ruststand van 30-43 niet meer weg: 72-87.

Dat beide teams weten wat er op het spel staat, is gelijk te merken. De wedstrijd begint fel en spelers en coaches van beide teams staan druk elkaar schreeuwend aan te sturen: het hele seizoen is het nog niet zo luidruchtig geweest in De Schaapskooi. In de beginfase komt Leiden meteen op voorsprong en loopt het, mede dankzij twee afstandsschoten van Giddy Potts, al snel uit tot 4-10. Een score van Andres Ibarguen en een driepunter van Kaleb Warner, brengen de spanning vervolgens even terug, waarna het rommeliger wordt bij Yoast United. De aanval stokt en de bal wil simpelweg niet door het netje. Omdat de bezoekers het vizier ook niet op scherp hebben staan, blijft de score relatief laag: 11-16.

Het tweede kwart begint niet veel beter. Het spelbeeld is rommelig en er vallen vooral turnovers en gemiste schoten te noteren. De eerste score komt pas na ruim twee minuten als Riley LaChance met een listige lay-up Jesse Markusse weet te verschalken. Als Leiden kort daarna wéér scoort, vraagt coach Matthew Otten een time-out aan. Met succes: de eerstvolgende aanval weet Keime Helfrich gelijk een driepunter te raken en even later doet Austin Luke (15 punten, 8 assists) hetzelfde. Maar omdat het bij Leiden ook gaat lopen, zit een inhaalslag er niet in. De scores wisselen elkaar in redelijk tempo af, waarbij het verschil steeds ongeveer tien punten blijft. Aan het einde van het kwart zet Leiden, met een sterk spelende Worthy de Jong, even aan en weet het de voorsprong te vergroten. Met 30-43 op het scorebord klinkt het rustsignaal.

Otten moet een donderspeech gegeven hebben in de kleedkamer, want het team uit Gelderland komt na de onderbreking beter voor de boeg. Het spel is verzorgder en mede dankzij enkele aanvallende rebounds wordt de achterstand teruggebracht naar zeven punten. Maar voordat het echt spannend kan worden, zetten ook de bezoekers aan. Na een driepunter van De Jong komt de stand halverwege het kwart op 41-49. Het tempo wordt daarna opgeschroefd en de ballen vallen aan beide kanten ineens een stuk makkelijker. Leiden profiteert het meest en kan weer uitlopen tot veertien punten dankzij scores van -wederom- De Jong (20 punten) en LaChance (21 punten). Yoast United valt gretig aan, maar weet simpelweg niet in te lopen. Eindstand van het derde bedrijf: 51-63.

Hoewel het erop of eronder is voor de Gelderse ploeg, laten ze dat op het veld niet zien. Binnen enkele seconden geven ze tot twee keer toe een eenvoudige score inside weg. Reden voor Otten om al na 43 seconden (!) weer in een time-out te vluchten. Maar ook na die spelonderbreking is het vooral Leiden dat zich laat gelden. Als het dan eindelijk gaat lopen bij de thuisploeg, neemt coach Geert Hammink op zijn beurt slim een time-out aan om de flow te doorbreken. Dat is echter zonder het beoogde succes. Ibarguen (18 punten, 12 rebounds) blokt een dunkpoging van Michael Finke en in de tegenstoot knalt Keime Helfrich een driepunter raakt, waardoor het verschil weer op negen komt met nog een half kwart te spelen. Echt spannend laat Leiden het echter niet meer worden. De ploeg van Hammink voert de druk op en loopt dankzij dunks van Nick King en Finke én weer een afstandsbommetje van Potts (21 punten, waarvan 15 van afstand) zelfs uit naar zeventien punten. De einduitslag komt uiteindelijk op 72-87.