Yoast United behoudt ongeslagen status

Algemeen zo 11 april 2021

Yoast United pakt punten tegen Almere Sailors

door Vincent Decates

Bemmel - Yoast United heeft gisteren ook de achtste wedstrijd op rij in de Elite B weten te winnen. De Sailors uit Almere werden in de Schaapskooi met 96-87 verslagen. Met de overwinning kan Yoast, dat in verband met het onderlinge resultaat al zeker was van de eerste plek, ook qua puntentotaal niet meer achterhaald worden in de Elite B.

Hoe makkelijk de eerdere twee overwinningen tegen en in Almere eerder dit seizoen waren, zo zwaarbevochten was de winst van gisteren. Sailors, dat onderaan de Elite B staat, was gebrand om te winnen en daarmee de rode lantaarn door te geven aan Aris Leeuwarden. Die strijdlust lieten ze dan ook de hele wedstrijd zien: mede dankzij een hoog aantal driepunters en meerdere aanvallende rebounds gaven ze goed partij. Het was uiteindelijk de inmiddels beruchte Gelderse afstandsbom waarmee de winst veilig werd gesteld: maarliefst vijftien driepunters waren raak.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Van het klassenverschil dat de vorige ontmoetingen zo duidelijk zichtbaar was, is in deze wedstrijd niets te merken. In de eerste minuten vliegen de driepunters je om de oren. Jett Speelman opent de score met een drietje, waarna Keime Helfrich nog geen minuut later hetzelfde doet, om de eer vervolgens weer aan Speelman te laten. Niet alleen van veraf, ook van dichtbij wil het scoren lukken. Zo wordt Andres Ibarguen enkele malen dicht bij het bord gevonden, waar hij laat zien dat hij de sterkste is. De stand komt al vrij vlot op 15-6, maar dankzij een sterk spelende Dante Lombardi (13 punten in het eerste kwart, 18 in totaal) weten de Sailors weer in te lopen. De spelverdeler schiet met scherp in het eerste kwart en trekt de score eigenhandig terug naar 17-14, waarna coach Matthew Otten snel om een time-out vraagt. Een verstandige, want Yoast weet in de slotminuten de voorsprong wat te vergroten dankzij een score Speelman en een sterke and-one van Kaleb Warner (bonus raak). Laatstgenoemde gooit vlak voor het verstrijken van de tijd ook nog een driepunter raak: 27-20.

Kaleb Warner door Hennie van Diest

Ook in het tweede kwart blijkt aan beide kanten de driepunter een geslaagde aanvalsformule. Ditmaal is het Austin Luke die er al snel een raakt, waarna de bezoekers hetzelfde doen. Hoewel de voorsprong minimaal is, krijgen bij Yoast ook talenten Robin Simonis en Jaro Abrams al wat speelminuten toebedeeld. Het is Abrams die al snel met een alley-oop Ibarguen weet te vinden. Een driepunter van Warner tilt de voorsprong even later naar zeven en geeft de Gelderse ploeg wat ademruimte. Maar echt uitlopen zit er dankzij een sterk spelend Almere, dat met de in Nijmegen opgegroeide coach Gregory Tjin-A-Koeng en de in Duiven geboren assistent Timothy Donk een Gelders tintje heeft, niet in voor Bemmel. Iedere run van Yoast wordt snel beantwoord met eenvoudige scores van de Sailors. Het is aan Luke te danken dat Yoast toch met een redelijke voorsprong de kleedkamer op zoekt. De Amerikaanse guard schiet nog drie keer van afstand raak in het kwart (Vier driepunters in het kwart, zes in totaal), waaronder een knappe step-back vanuit de hoek. Ook bedient hij met een goede pass Ibarguen, die de ruststand op 53-37 dunkt.

Jett Speelman door Hennie van Diest

De rustpauze doet beide teams goed. Het tempo wordt nog maar weer eens opgeschroefd en de scores volgen elkaar in rap tempo op. De wedstrijd is krap tien seconden hervat of Helfrich heeft er al weer een drietje in liggen en ook even later dunkt Luke eenvoudig nadat hij de bal van een tegenstander af weet te pakken. Almere doet met Yoeri Hoexum, die tweemaal een driepunter door de ring gooit, wat terug. Al vrij snel doet Luke met wéér een afstandsbommetje wat terug en ook Speelman weet weer raak te gooien, om vervolgens te zien hoe Mike Osepa namens de ploeg uit de Flevopolder twee keer raakt. Verdedigend was het kwart niet sterk, maar het zorgt voor het nodige spektakel. Zo wisselen Warner en Brian van de Weijenberg even later een driepunter uit en weet ook Ibarguen inside wat puntjes mee te sprokkelen. Dankzij gemist schoten van Almere kan Yoast de voorsprong uiteindelijk wat uitbreiden en geeft het scorebord 78-62 aan na het derde kwart.

Andres & Robin door Hennie van Diest

Ondanks de voorsprong van 16 punten laat Yoast het toch spannend worden in het slotstuk. Aanvankelijk wordt met goed aanvalsspel de ring nog gevonden. Zo weet Speelman twee keer sterk naar de basket te gaan over de baseline -waarvan hij er één ook nog eens krachtig afdunkt- en mikt hij de aanval erop vanaf de elleboog raak. Met een comfortabele voorsprong van 23 punten vlucht Sailors in een time-out. Een succesvolle: de drive om te winnen komt ineens terug bij de bezoekers en omdat Yoast met oog op het scorebord ook de talenten laat opdraven, wordt de voorsprong in korte tijd teruggebracht. Het zijn uiteindelijk Bob Berghuis en Helfrich die met -wederom- rake afstandsschoten de winst definitief veilig stellen. Hoewel Almere in de slotminuten verder inloopt, komen de Bemmelnaren niet écht meer in gevaar. Dankzij een driepunter van Hoexum (zijn vijfde van de middag) komt de eindstand uiteindelijk op 96-89 uit.

Jett Speelman kroonde zich topscorer met 23 punten, ook wist hij 10 keer een rebound te bemachtigen. Ook Austin Luke eindigde met een double-double: 20 punten en 13 assists. Andres Ibarguen kwam net één rebound te kort voor een double-double: hij eindigde met 17 en 9. Ook Kaleb Warner (14) en Keime Helfrich (13) kwamen in de dubbele cijfers.