naar Elite B

Algemeen vr 12 maart 2021

Yoast United weet geen punten te pakken in Den Bosch

Door Vincent Decates

Het was erop of eronder voor Yoast United. Elite A of Elite B. De winnaar van de wedstrijd tussen Heroes Den Bosch en Yoast United zou zich namelijk sowieso plaatsen voor Elite A. Voor de debutanten uit Bemmel stond er veel op het spel dus. Ondanks een sterke eerste helft met een uitzonderlijk hoog percentage rake schoten, legde de Bemmelnaren het gisteren toch af tegen Heroes. Dankzij een ijzersterk vierde kwart van de Bosschenaren keerde Yoast uiteindelijk zelfs met een forse nederlaag terug naar Gelderland en werd het veroordeeld tot de Elite B.

Recap door Wesley Lenting

Van eventuele spanning vooraf was niets te merken bij Yoast. Al vanaf het eerste moment laten de Bemmelnaren zien dat ze maar voor één ding naar de Maaspoort zijn afgereisd: de overwinning. Een flitsende alley-oop van Andres Ibarguen als openingsscore belooft veel goeds. Ook Speelman laat gelijk van zich horen met twee rake afstandsschoten, waarna Keime Helfrich even later exact hetzelfde doet. Daar tegenover staat echter dat Den Bosch onder het bord heer en meester is. Doordat er regelmatig aanvallende rebounds worden gepakt, blijft de wedstrijd spannend. Yoast weet het eerste kwart te winnen met 19-24, met name dankzij het uitzonderlijk hoge percentage van 71% rake schoten.

In het tweede kwart is het spelbeeld niet anders: Bemmel blijft van afstand de bal door de ring gooien. Ook verdedigend staat het goed, Heroes heeft de nodige moeite om de zoneverdediging van Yoast te omspelen. Maar mede dankzij een sterk spelende Thomas van der Mars (10 rebounds in de eerste helft) blijft Den Bosch de baas bij reboundsituaties. Gevolg is dan ook dat het thuisteam kansen blijft krijgen – blijft raken. Hierdoor lukt het de jongens van Matthew Otten niet om uit te lopen. Mede dankzij een rake buzzer beater komt Heroes vlak voor rust zelfs op voorsprong: 46-42.

Keime Helfrich

Na de theepauze zet Den Bosch gelijk door en weet het de voorsprong te vergroten. De Gelderlanders kijken al na enkele minuten tegen een achterstand van 59-50 aan. Maar dankzij sterk spel van Austin Luke en Helfrich, die beiden een dijk van een wedstrijd spelen, kan Yoast weer aanhaken en wordt het 62-61. Reden voor coach Jean-Marc Jaumin om een time-out aan te nemen. Een succesvolle: de Bosschenaren vinden in de slotminuten enkele malen het net en weten Yoast ervan te weerhouden dat te doen: 70-61.

In de laatste tien minuten moet het dan echt gaan gebeuren voor de debutanten uit Gelderland. Maar helaas blijkt al snel dat Den Bosch door gaat met wat het al deed: de voorsprong vergroten. Hoewel alles uit de kast gehaald wordt, blijft de score aan Bemmelse kant de eerste twee minuten ongewijzigd en kan Den Bosch op dubbele cijfers komen. Als - wederom - Helfrich een driepunter raakt, lijkt Yoast een eindsprint in te zetten, maar niets blijkt minder waar. Den Bosch zet aan en rijgt vervolgens de scores aaneen. Hoewel Kaleb Warner en Luke nog wel wat terug doen met enkele afstandsbommetjes, weet Den Bosch relatief eenvoudig uit te lopen. De eindstand komt uiteindelijk neer op 94-77. Yoast United mag zich gaan opmaken voor de eerste wedstrijd in Elite B.

Keime Helfrich werd met 25 punten (zes rake driepunters) topscorer, ook wist hij 9 rebounds te pakken. Austin Luke eindigde met een onvervalste double-double: 15 punten en 12 assists. Ook Jett Speelman (12) en Andres Ibarguen (10) kwamen in de dubbele cijfers.