Yoast United plaatst zich voor kwartfinale beker

Algemeen zo 25 april 2021

Yoast United wint Cup Qualifier tegen Apollo Amsterdam

Door: Toon Hendriks

BEMMEL - Yoast United heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de DBL Cup 2021. De Bemmelnaren waren in eigen huis te sterk voor Apollo Amsterdam. Halverwege had de thuisploeg al een voorsprong van 10 punten genomen. In het vierde kwart kwamen de Amsterdammers nog even sterk opzetten: 64-59 met nog negen minuten te spelen. Daarin maakte de formatie van Matthew Otten geen fout. Door veel scores van Austin Luke (29 punten) en Kaleb Warner (25 punten) werd het uiteindelijk 87-69.

Kaleb & Andres door Hennie van Diest

Kaleb & Andres door Hennie van Diest

Ondanks de ongeslagen status van Yoast United in de Elite B is de wedstijd tegen Apollo vooraf nog geen uitgemaakte zaak. Voor de Amsterdammers is de DBL Cup een kans op een goed einde van een wisselvallig seizoen. In de eerdere ontmoetingen dit seizoen kwamen de Gelderse mannen steeds als winnaars uit de verf, maar dankzij de ervaren krachten die rondlopen in Amsterdam ging dat niet zonder slag of stoot. Lichtpuntje de kant van Yoast is de terugkeer van aanvoerder Matthew van Tongeren, die langere tijd met een ribblessure langs de kant zat. Jurrian Douwes (enkel) is nog niet inzetbaar. 

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Hoewel beide teams op hoog tempo aan de wedstrijd beginnen, ontbreekt de scherpte daarbij. Het spel vindt vooral inside plaats, waar beide ploegen ook hard verdedigen. Ook wordt aan beide kanten de bal onnodig vaak weggegooid. Keime Helfrich wordt in deze fase naar de kant gehaald met een lichte hakblessure. Het stroeve begin is terug te zien op het scorebord, dat halverwege het kwart slechts 4-3 aangeeft. Een sterk spelende Sergio de Randamie weet even later met een 3 point play de voorsprong te pakken, die blijkt echter van korte duur als Yoast even later ook wakker wordt. Dankzij twee rake vrije worpen en een afstandsschot van Kaleb Warner veroveren de Bemmelnaren de voorsprong terug. Ook inside pakt Jesse Markusse, spelend tegen zijn oude teamgenoten, met sterke acties enkele punten mee. Echt uitlopen is er niet bij: Apollo blijft goed in het spoor. Pas tegen het einde van het kwart vergroot Yoast de voorsprong dankzij een driepunter en een dunk van Luke: 20-13.

Austin Luke door Hennie van Diest

Austin Luke door Hennie van Diest

Het tweede kwart begint Yoast sterk: Warner stealt de bal, waarna Markusse van afstand raak schiet. Met een score van 26-15 neemt coach Erwin van der Hart een time-out aan. Maar ook na die korte bespreking voert Yoast de boventoon. Berend Weijs raakt nog een driepunter, maar daarna is het wederom Markusse die van dichtbij sterk finisht. (33-18). Hierna lijken de Amsterdammers wel wat wakkerder te worden, die door scores van Dexter Hope en Jacopo Berlotti de voorsprong tot 15 punten in weten te korten. Als dan door een tweetal inside scores van De Randamie en Floris Versteeg de score op 40-30 komt, is het de beurt aan coach Matthew Otten om in een time-out te vluchten. Helaas haalt de ploeg geen profijt uit de time-out en gaan we met een score van 40-30 de theepauze in.

Kaleb Warner door Hennie van Diest

Kaleb Warner door Hennie van Diest

Apollo gaat in het derde kwart verder met waar ze voor rust gebleven waren: inlopen. Al snel brengt Weijs de achterstand terug naar slechts 7 punten met een rake driepunter. Luke geeft hier namens het thuisteam meteen antwoord op met een fast break dunk. Vervolgens is het vooral scores uitwisselen, waarbij het geen van beide ploegen lukt de voorsprong te verkleinen of vergroten. Als Dexter Hope er dan nog een afstandsbommetje ingooit, roept Coach van Otten zijn mannen in een time-out bijeen. Het spelbeeld blijft echter hetzelfde, het zijn ditmaal Hope en Luke die een drietje uitwisselen. Een time-out van de bezoekers doet de wedstrijd echter kantelen. Het is Denzel Ndongosi die de woorden van zijn coach heeft gehoord: hij pakt twee lastige rebounds en maakt ook een snelle score onder het bord in zijn eerste minuut speeltijd deze wedstrijd, waardoor de spanning wat terugkomt. Aan de kant van Yoast is het Warner (25 punten 13 rebounds) die de ploeg op sleeptouw neemt met een driepunter (plus rake bonus), alvorens hij nóg een afstandsschot erin gooit. Het slotakkoord is echter weer voor Apollo, waar Versteeg (16 punten) dan nog een driepunter weet te raken vlak voor het verstrijken van de buzzer. Dankzij zijn score is er aan het verschil weinig veranderd: 63-52.

Jesse Markusse door Hennie van Diest

Jesse Markusse door Hennie van Diest

Ook in het slotstuk laat Apollo meteen zien dat ze Yoast niets cadeau geven. Met een afstandsschot van Versteeg en een sterke dunk van Ndongosi over zijn tegenstander heen wordt het verschil teruggebracht naar zes punten. Echt spannend laat de Gelderse ploeg het vervolgens niet worden. Luke (29 punten 8 assists) zorgt er eigenhandig voor dat de voorsprong weer naar elf gaat én lokt de nodige fouten uit, waardoor de hoofdstedelingen al vroeg in het kwart met foutenlast te maken krijgen. Dankzij driepunters van Versteeg en Ndongosi wordt het verschil weer acht, maar écht inlopen is er niet bij. Dankzij sterke acties onder het bord van Andres Ibarguen en Jett Speelman loopt Yoast weer uit. Ook een allerlaatste time-out van coach Van der Hart mag niet baten: aan het einde van de wedstrijd lukt er weinig nog bij de Amsterdammers. Aan de andere kant scoort Bemmel nog wel enkele malen, waardoor de winst overtuigend binnengehaald wordt. Eindstand: 87-69.

Yoast zal aankomende woensdag aantreden in eigen huis voor een plek in de halve finale tegen Donar.

Andres Ibarguen

Andres Ibarguen

Robin Simonis

Robin Simonis

Jett & Bob

Jett & Bob

Bob Berghuis

Bob Berghuis

Captains met energy4All

Captains met energy4All

Jumpball Andres Ibarguen

Jumpball Andres Ibarguen

Austin Luke

Austin Luke

Jett Speelman

Jett Speelman

Keime Helfrich

Keime Helfrich

Austin & Andres

Austin & Andres

Kaleb Warner

Kaleb Warner

Andres & Kaleb

Andres & Kaleb

Team

Team

Team

Team

Team

Team