zich voor play offs

Algemeen zo 28 maart 2021

Yoast United LANGS APOLLO En plaatst zich voor play offs

Door: Toon Hendriks & Vincent Decates

Yoast United heeft zich zondagmiddag definitief geplaatst voor de play-offs. Ook de vierde wedstrijd in de Elite B werd in winst omgezet. Apollo Amsterdam, dat zeker voor rust goed tegenstand bood, werd met 81-66 verslagen. De Amsterdammers, de nummer 3 in de Elite B, kunnen in punten nog wel gelijk komen met de Bemmelnaren, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van Yoast United. Of de ploeg uit Bemmel de Elite B ook winnend afsluit, hangt van de wedstrijden tegen Basketbal Academie Limburg af.

De wedstrijd tussen Yoast en Apollo was er op voorhand een waarbij winst voor beide ploegen zeer welkom was. Bij een overwinning was het thuisteam namelijk zeker van het spelen van play-offs. De bezoekers, die na een rommelige seizoenstart goed spelen de laatste wedstrijden, hebben alle punten hard nodig om diezelfde play-offs nog te halen. Bij de Bemmelnaren is center Jesse Markusse nog steeds afwezig door een enkelblessure, de Amsterdammers zijn buiten Noam Hasson compleet.

Austin Luke door Hennie van Diest

Hicham Kherazzi opent de score aan de kant van Apollo. Yoast geeft meteen antwoord met een driepunter van Jett Speelman. Na nog een driepunter van beide teams blijft het lang aanvallend rustig, waarna het aan Keyshawn Bottelier is om de score weer te hervatten. Over en weer worden scores uitgewisseld, waarbij de Gelderse formatie steeds een kleine voorsprong behoudt. Bij Bemmel heeft vooral guard Austin Luke het vizier op scherp staan: na vijf minuten spelen heeft hij maarliefst 13 punten achter zijn naam staan. Het is echter Apollo dat het kwart het beste afsluit. De Amsterdammers komen mede dankzij een driepunter van Dexter Hope over de Bemmelnaren heen. Het is uiteindelijk Sergio de Randamie die er met een sterke dunk en drie punter op de buzzer een verschil van vier van weet te maken: 20-24.

Lang kunnen de bezoekers niet genieten van de voorsprong. Al snel schiet Keime Helfrich namens Yoast een afstandsschot raak, waarna ook Kaleb Warner in de fastbreak weet te dunken. Bij Apollo komt het gevaar vooral van Bottelier, die met sterk aanvallend spel zijn team goed in de wedstrijd houdt. Vervolgens trekt Berend Weijs de score weer gelijk met een bommetje van afstand, waarna de scores over en weer worden uitgewisseld. Vervolgens is het vooral … wisselen: in totaal zijn er zeven lead changes dit kwart. Het is uiteindelijk Yoast dat de voorsprong vast weet te houden, met name dankzij een goed spelende Warner (10 in het kwart, 12 in totaal). Beide teams verdedigen fel in de laatste minuut: zo maakt Floris Versteegh nog een goed block op Berghuis om de laatste scoringskans te ontnemen. Met 40-37 op het scorebord gaan de teams aan de thee.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Na de onderbreking is het Apollo dat sterk begint: wederom Bottelier (15 punten) weet tot twee keer toe gemakkelijk te scoren bij de ring. Het antwoord van de ploeg van Matthew Otten laat niet lang op zich wachten: twee snelle driepunters volgen en coach Edwin van der Hart vraagt snel om een time-out. Helaas voor hem weet de wedstrijdonderbreking het momentum van de Bemmelse ploeg niet te stoppen. Luttele seconden later slaat Andres Ibarguen de bal snoeihard tegen het bord bij een verdedigende actie, waarna Keime Helfrich in de omschakeling een makkelijke lay-up heeft. De moed lijkt bij de Amsterdamse formatie in de schoenen te zijn gezonken, zeker omdat de Bemmelnaren met speels gemak de ring weten te vinden. Met name de driepunter is een geslaagd wapen dit kwart. De hoofdstedelingen weten het netje, op scores van Hicham Kherazzi (dunk) en Dexter Hope (driepunter) na, nauwelijks te vinden. Als ook Matthew van Tongeren van afstand een duit in het zakje doet, vlucht in de tweede time-out van het kwart. Met meer succes: ondanks de voorsprong van 24 punten van Yoast, zijn de laatste minuten weer voor Apollo. Mede dankzij een buzzer beater van Bottelier komt de score zo op 71-53 uit.

Zo gemakkelijk als het in het derde kwart ging bij de Gelderlanders, zo moeilijk gaat het in het slotstuk. Werkelijk waar geen enkele bal wil door de ring en de eerste score aan Bemmelse zijde valt pas na ruim 5 minuten spelen. Daar tegenover staat dat Apollo weer langzaamaan in kan lopen. Mede dankzij een lay-up van -wederom- Bottelier en een vrije worp van Kherazzi (16 punten) komt het verschil terug op elf. Maar écht doorpakken zit er voor de Amsterdammers niet in. Aanvallend weet het team geen potten te breken en aan Bemmelse zijde wordt door Warner en Luke weer het netje gevonden. Beide teams sluiten de wedstrijd uiteindelijk af met hun bankspelers, die over en weer nog wat punten weten te pakken. Eindstand: 81-66.

Jaro Abrams door Hennie van Diest

Hoewel Apollo de eerste helft goed tegenstand bood, weet Yoast United dankzij een ijzersterk derde kwart (31-16) uiteindelijk de wedstrijd binnen te slepen en plaatsing voor de play-offs te realiseren. Topscorer van de wedstrijd is Austin Luke met 28 punten (waarvan 21 vanaf achter de driepuntslijn).