Yoast United wint overtuigend van The Hague Royals

Algemeen zo 14 maart 2021

Yoast United boekt eerste winst in Elite B

Door Toon Hendriks en Vincent Decates

Yoast United wist gisteren op de eerste speeldag van de Elite B meteen goede zaken te doen door The Hague Royals met 95-60 terug naar huis te sturen. Het is een welkome opsteker voor de Gelderse basketballers, die afgelopen donderdag deelname aan de Elite A door hun vingers zagen glippen in Den Bosch. De ploeg revancheerde zich gisteren sterk: de tegenstander uit Den Haag kwam gelijk op achterstand en dankzij sterk spel van Yoast werd de wedstrijd eigenlijk geen moment spannend.

Bob Berghuis door Hennie van Diest

De vorige wedstrijd, in het reguliere seizoen in Den Haag, tussen de twee debutanten in de DBL eindigde in een nipte en zwaarbevochten overwinning voor Yoast United. Hoe anders was de wedstrijd gisteren in De Schaapskooi: al vanaf het eerste balcontact beginnen de Gelderlanders fel. Dankzij rake acties van Jett Speelman en Matthew van Tongeren komt de score al vlot op 7-0 uit. De eerste score van de bezoekers komt pas na ruim twee minuten. Maar de toon is gezet: Yoast valt gretig aan en vuurt -met name vanaf achter de driepuntslijn- de nodige ballen richting de basket, maar liefst zeven gaan er door de ring dit kwart (Jett en Astin Luke allebei twee). Het is echter niet alleen maar feest in de eerste tien minuten. Na een verdedigende actie gaat Jesse Markusse naar de grond en grijpt hij naar zijn enkel. De blessure betekent helaas einde wedstrijd voor hem, maar gezien de stand vormt het de uitgelezen kans voor Robin Simonis om zich te laten gelden als bigman. Dat doet hij niet onverdienstelijk. Mede dankzij sterk verdedigend werk en enkele steals komen The Royals nauwelijks aan scoren toe. Eindstand: 25-9.

Kaleb Warner door Hennie van Diest

In het tweede bedrijf is het spelbeeld niet anders. Bemmel zet aan en weet -met name van afstand- te scoren, terwijl Den Haag de bal simpelweg niet door de ring weet te krijgen. Talent Jurrian Douwes krijgt al vroeg in het tweede kwart speeltijd toebedeeld, terwijl ook Robin nog steeds in het veld staat. Aanvallend loopt het vervolgens wat minder, maar de voorsprong van vijftien punten komt geen moment in gevaar. Als even later Austin weer in het veld komt, wordt de ring weer wat gemakkelijker gevonden. Met name Andres Ibarguen wordt een paar keer inside gevonden, waar hij laat zien dat hij de baas onder het bord is. Ook Kaleb Warner laat eindelijk weer eens van zich horen met twee driepunters in het kwart (drie in totaal). De vorige wedstrijden wist hij weinig te raken, maar vandaag is hij weer als vanouds op dreef. Met een stand van 51 – 25 kan het thuisteam met een goed gevoel aan de thee.

Andres Ibarguen door Hennie van Diest

Ook na de onderbreking is er weinig anders. Aan de kant van de Gelderlanders is het Keime Helfrich die al snel zeven punten maakt. De ploeg uit de hofstad weet daarentegen minutenlang niet te scoren, op één lay-up na. Het lichtpunt aan Haagse kant komt vervolgens in de persoon van Deividas Kumelis (10 punten in het kwart, 12 in totaal) die het bezoekende team eigenhandig op sleeptouw neemt en meerdere schoten weet te raken. De plotselinge scoringsdrift maakt de wedstrijd een stuk aantrekkelijker om naar te kijken: de teams houden elkaar minutenlang goed in evenwicht. Dankzij sterk aanvalsspel van de Bemmelnaren blijft de voorsprong echter gehandhaafd en wordt deze zelfs iets vergroot tot 74-46.

Keime Helfrich door Hennie van Diest

In het laatste kwart pakt Yoast snel weer de overhand. Hoewel de Haagse basketballers hun goede spel door lijken te zetten met een snelle score, weten de Bemmelnaren hen daarna minutenlang van scoren te weerhouden. Aan de andere kant laten Kaleb en Keime nog maar eens zien hoe het moet en ook Jett raakt nog een bal onder het bord. Met nog een kleine zes minuten te gaan mogen de talenten laten zien wat ze in hun mars hebben. Het spel wordt er aanvallend wat rommeliger op, maar verdedigend staat het goed: Den Haag weet nog steeds niet in de wedstrijd te komen. Een full court verdediging brengt vervolgens weer wat pit in de wedstrijd. Zo kan Nour Yaaqobi een driepunter (zijn eerste punten sinds de seizoenshervatting) vanuit de hoek raakschieten na goed

verdedigend werk. En dankzij sterk reboundwerk van Robin mag ook Bob nog maar eens aanleggen van afstand. De eindstand komt op 95-60.

Team door Hennie van Diest

De scores aan Bemmelse kant waren eerlijk verdeeld gisteren. Kaleb kroonde zich topscorer met 18 punten. Ook Keime (16), Bob (15), Jett (12), Andres (12) én Austin (10) kwamen in de dubbele cijfers. Voor Bob betekende die vijftien punten zijn hoogste score in zijn prille carrière in de DBL. Austin wist naast die tien punten ook nog 11 keer een assist te leveren.

De enkelblessure van Jesse lijkt op het eerste oog mee te vallen: na afloop van de wedstrijd kon hij er al op steunen en zelfs voorzichtig lopen. Vandaag ondergaat hij nog de nodige testen liggen. Een update volgt spoedig!