Yoast United wint ruim
in Leeuwarden

Algemeen za 06 februari 2021

YOAST UNITED WINT RUIM IN LEEUWARDEN

Door Johan Span (bron: DBL)

LEEUWARDEN - In de eerste helft hielden Aris en Yoast United elkaar vrijwel in evenwicht, maar na de rust gaven de bezoekers uit Bemmel flink gas. Aris, dat Chad Frazier en Craig Osaikhwuwuomwan niet in actie zag komen, moest lijdzaam toezien hoe de achterstand groter en groter werd. Uiteindelijk won Yoast United afgetekend met 60-89.

Zowel Aris Leeuwarden als ook Yoast United Gelderland waren elkaars spiegelbeeld. Uit de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden was er wee keer winst en twee keer verlies. De clubs troffen elkaar zaterdag in het Leeuwarder Kalverdome. Yoast United haalde een gehavend Aris pijnlijk met 60-89 onderuit. Een plek in de Elite A, eerste zes, is voor de Friezen daardoor ver achter de horizon verdwenen.

Aris en Yoast United gaan beiden voor een plek bij de eerste zes om na een halve competitie uit te komen in de Elite A. Nieuwkomer Yoast United had met overwinningen op Basketbal Academie Limburg en Apollo Amsterdam een prima competitiestart. Bovendien is het een gemakkelijk scorend team met ruim 80 punten gemiddeld. Voor de Friezen was het dan ook zaak om de schutterij van het team van coach Matthew Otten in bedwang te houden. Aris blijft met een gemiddelde van 70 punten daar 10 punten bij achter.

Een gehavend Aris Leeuwarden trad aan zonder de geblesseerden Chad Frazier (kuitblessure) en Cedric DeDecker (enkelblessure). Craig Osaikhwuwuomwan was disciplinair geschorst, volgt ook de trainingen niet en zat thuis. Aris coach Ferried Naciri: “Craig O. is een interne zaak. Deze week was hij geschorst en met het bestuur gaan we volgende stappen bespreken voor de komende periode. Er staat geen termijn op nu, maar het moet uitgepraat worden voor we verder beslissingen gaan nemen.”

Na de openingsscore van Yoast United gaf Torben Tönjann de Friezen nog enige hoop door met een bommetje en een and-1 de scoringsdrift van Yoast United te beteugelen. Twee vuurpijlen van de Gelderlanders sloegen het eerste gat. Jean-Victor Mukama kon het netje ook moeilijk vinden - eerste helft 0 punten -, waarna vijf Nederlanders in het veld de 6-17 achterstand nog reduceerden naar 14-19. Het eerste kwart werd afgesloten met een 14-23 achterstand.

De tot dan onzichtbare Griek Giannis Dimakopoulos gaf het sein voor de achtervolging. Met acht punten van de Griek en een drietje van Bjorn de Vries was het weer een wedstrijd die alle kanten op kon. Nadat Tim Hoeve een bommetje van Jett Speelman onschadelijk had gemaakt, was het Reinder Brandsma die voor de aansluiting zorgde. Hoeve vuurde nog eens raak en het was ‘Jordan van de Wâlden’ Brandsma die na een eigen rebound de Friezen op voorsprong zette: 37-36. Speelman verstoorde het feestje door de 37-38 ruststand op het bord te zetten.

Alle hoop voor Aris op een goed resultaat werd na rust de bodem ingeslagen. Matthew van Tongeren opende met een drietje plus score. Dimakopoulos sputterde nog even tegen, maar weg was Yoast United. De schutterij van het team van coach Matthew Otten werd in stelling gebracht, waarop de Friezen geen enkel antwoord hadden. Na krap aan vijf minuten kreeg Aris alle hoeken van het Kalverdome te zien. In snel tempo was de achterstand opgelopen naar 43-62. Sjoerd Koopmans probeerde de bakens nog even te verzetten, maar tevergeefs. Met nog een kwart te gaan was de wedstrijd bij een stand van 50-73 gespeeld.

De handdoek werd daarna geworpen en zo mochten Rikkert de Maertelaere en Jackson van Seijen-Brown ook nog hun speelminuten voor de Friezen maken. Aris Leeuwarden ging uiteindelijk pijnlijk met 60-89 onderuit. Een plek bij de eerste zes voor de Elite A groep is daarmee ook ver achter de horizon verdwenen.